Διακρίσεις
image
Image

Χρυσή διάκριση για το πρόγραμμα WOMENTORS που υλοποιεί το Ίδρυμα Λαμπράκη

Το Ίδρυμα Λαμπράκη έλαβε το χρυσό βραβείο στα Education Leaders Awards 2021, στην κατηγορία «ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων» για το πανελλαδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης 9.000 γυναικών WOMENTORS . Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα υλοποιείται από το  Ίδρυμα Λαμπράκη, σε συνεργασία με την οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος», η οποία ανέλαβε να αναπτύξει περιεχόμενο για το σεμινάριο της υγείας.

Το βραβείο παρέλαβε στις 31 Μαΐου 2021 η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, Βιβή Ανθοπούλου, στη διάρκεια κλειστής τελετής απονομής, η οποία πραγματοποιήθηκε με όλα τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κυρία Ανθοπούλου, «H διάκριση αυτή τιμά το Ίδρυμα Λαμπράκη και την Αποστολή Άνθρωπος, που είναι ο εταίρος μας στο έργο αυτό για θέματα υγείας. Eπιπλέον, αποτελεί τιμή για το πρόγραμμα Active Citizens Fund, των EEA Grants, του οποίου διαχειριστές επιχορήγησης είναι στην Ελλάδα το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Χωρίς την υποστήριξη του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) δεν θα μπορούσαμε να γιορτάζουμε σήμερα εδώ τη συγκεκριμένη επιτυχία. Πάνω από όλα όμως αποτελεί αυτή η βράβευση αναγνώριση του έργου όλων όσων συνεργάστηκαν για να γίνει το WOMENTORS πραγματικότητα. Ανάμεσα στα πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του WOMENTORS, εκείνα που νομίζω ότι το ανέδειξαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι α) το ότι κάνει την ηγεσία πράξη, β) το ότι καλλιεργεί ένα πολύ ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και γ) το ότι απευθύνεται μαζικά και όχι επιλεκτικά στις νέες γυναίκες, με μοναδικό κριτήριο την ηλικία τους. Το πρόγραμμα διαφοροποιείται από άλλα που καλλιεργούν την ηγεσία, καθώς δεν μένει σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά αναθέτει σε νέες γυναίκες με πολύ διαφορετικές γνώσεις και εμπειρίες από νωρίς ηγετικό ρόλο και ευθύνες μέσα σε ομάδες των 25-30, προσφέροντάς τους βέβαια το απαραίτητο υποστηρικτικό πλαίσιο. Το WOMENTORS καλλιεργεί ένα σύνθετο πλέγμα δεξιοτήτων και προσόντων – ενδεικτικά ενσυναίσθηση, αυτοεκτίμηση, στοχοθεσία, ηγεσία, διαχείριση ομάδας, συνεργασία, επικοινωνία, διαπραγμάτευση, παρρησία, επιχειρηματική σκέψη κ.ά. – και προσεγγίζει θέματα που συνδέονται με τη ζωή, όπως είναι η εναρμόνιση προσωπικού-επαγγελματικού χρόνου, τα στερεότυπα φύλου, η βία και η στοχοποίηση της γυναίκας, η συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων κ.ά. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες που στη μέχρι τώρα εκπαιδευτική ή ευρύτερα μαθησιακή πορεία τους δεν είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τα θέματα αυτά και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που τους προσφέρουμε. Στο WOMENTORS συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν δημιουργικά στην ίδια ομάδα η νευροεπιστήμων από το Silicon Valley με τη νέα γυναίκα που δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο σχολείο. Το WOMENTORS είναι ένα περιβάλλον προσωπικής ανάπτυξης και το ονομάζω περιβάλλον, διότι πλέον έχει λάβει χαρακτηριστικά πανελλαδικού δικτύου. Η βράβευση αυτή ανήκει σε όλες όσες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όμως θα ήθελα να την αφιερώσω στις Leaders μας, με την ευχή στη ζωή τους να εμπνεύσουν άλλους ανθρώπους σε δημιουργικά και αναπτυξιακά μονοπάτια και να έρθει η ώρα που θα κρατήσουν κι εκείνες στα χέρια τους ένα βραβείο για Leaders.»