Το εκπαιδευτικό υλικό «Ενεργώ για τον Πλανήτη» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, με στόχο να τις/τους βοηθήσει να εισηγηθούν το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής σε μαθητές/ τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την οπτική της επιστήμης και της πολιτότητας, αξιοποιώντας την τεχνολογία. Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να ερευνήσουν και να ενημερωθούν αναλυτικότερα για την κλιματική αλλαγή, τις αιτίες και τις συνέπειές της σε διάφορους τομείς της ζωής, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε τοπικό επίπεδο, και να αναλάβουν δράση για τον μετριασμό της ή την προσαρμογή σε αυτήν.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων δημιουργήθηκαν δύο Οδηγοί για τον/την Εκπαιδευτικό. Τα δύο τεύχη λειτουργούν συμπληρωματικά. Το πρώτο τεύχος αποτελεί το θεωρητικό μέρος των Οδηγών. Το δεύτερο τεύχος του «Ενεργώ για τον Πλανήτη» περιλαμβάνει βιωματικές, μαθητοκεντρικές και ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες που προσεγγίζονται με μεθόδους ανακαλυπτικής μάθησης και “learning by doing”. Κάθε δραστηριότητα χαρακτηρίζεται ως προς την/ τις τάξη/εις στην/στις οποία/ες απευθύνεται, τους στόχους, τα μαθησιακά αποτελέσματα, τις δεξιότητες, τη σύνδεσή της με το αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς και με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ. Οι δραστηριότητες στοχεύουν στην κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και των αιτιών της και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων στους οποίους αποτυπώνονται οι συνέπειές της (φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, ενέργεια, κοινωνία, υγεία, οικονομία κ.ά.), ενώ παράλληλα διευκολύνουν την κατανόηση των εννοιών της προσαρμογής και του μετριασμού.
Ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει δραστηριότητες διαφορετικής δυσκολίας που ταιριάζουν στη μαθησιακή ετοιμότητα, την ηλικία και στα ενδιαφέροντα των μαθητών/ τριών του/της. Μπορεί να κάνει παραλλαγές και να τις προσαρμόσει στις ανάγκες της τάξης του/της. Οι δραστηριότητες είναι ανεξάρτητες και μπορούν να πραγματοποιούνται αυτόνομα. Δεν υπάρχει αυστηρή σειρά διαδοχής ενοτήτων και δραστηριοτήτων, αλλά συνίσταται ο/η εκπαιδευτικός να ξεκινήσει με δραστηριότητες που εισάγουν τους/τις μαθητές/τριες στην έννοια της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου, και στη συνέχεια να προχωρήσει στον δικό του/της σχεδιασμό αξιοποιώντας τις υπόλοιπες θεματικές δραστηριότητες του Οδηγού.
Το πρόγραμμα θεωρεί δεδομένο ότι στους σχολικούς χώρους τηρούνται οι κανόνες προσβασιμότητας, ασφάλειας και υγιεινής. Οι δραστηριότητες που προτείνονται δεν δημιουργούν επιπλέον κινδύνους και πραγματοποιούνται πάντα με την καθοδήγηση και εποπτεία εκπαιδευτικού. Το «Ενεργώ για τον Πλανήτη» προτείνεται να υλοποιηθεί ως πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων, να ενταχθεί στα εργαστήρια δεξιοτήτων, και παράλληλα να ενταχθεί διαθεματικά μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Για τον σκοπό αυτό γίνονται συγκεκριμένες αναφορές και συνδέεται με τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (Α.Π.Σ.).
Το «Ενεργώ για τον Πλανήτη» έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Φ1Α/3388/ ΑΠ/ 18087/Δ7) και εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2023-24 με τη συμμετοχή 133 εκπαιδευτικών από 28 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία βρίσκονται σε 16 διαφορετικούς νομούς της Ελλάδας. Το εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται δωρεάν, σε ψηφιακή μορφή από το Ίδρυμα Λαμπράκη.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Ίδρυμα Λαμπράκη στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας 21, με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και και το Ίδρυμα Λαμπράκη.
To 2o τεύχος βρίσκεται σε φάση τελικής διαμόρφωσης και θα αναρτηθεί στο τέλος Οκτωβρίου 2024.