actions
Προκαταλήψεις και Πεποιθήσεις 2023-06-14
actions
Speed Mentoring Event 2023-04-05
actions
Γυναίκα και Διατροφή 2023-03-08
actions
"Ask me anything!" Μιλάμε με τη Μάιρα Παπαθανασοπούλου για την ψυχική ανθεκτικότητα 2023-02-15
actions
Βρίσκοντας το «κλειδί» της επιχειρηματικότητας 2023-01-10
actions
My Purpose Strategy 2022-11-23
actions
Πώς να Μιλήσεις σε Κοινό 2022-11-07
actions
Πώς να Μιλήσεις σε Κοινό 2022-11-07
actions
Βασικές Αρχές του Project Management 2022-09-01
actions
Η Τέχνη μπορεί να γίνει η υπερδύναμή σου 2022-06-21
actions
"Γίνε η Επιχειρηματίας που Ονειρεύεσαι!" 2022-05-17
actions
ReWoman_LinkedIn Marketing 2022-03-31
actions
ReWoman "Σύνταξη Βιογραφικού και Συνοδευτικής Επιστολής" 2022-03-13
actions
«Ιστορίες Καριέρας» 2022-02-14
actions
ReWoman «I Am Remarkable» 2022-01-25
actions
Ζωντανή Βιβλιοθήκη 2021-10-26
actions
Εργαστήριο "Οι Γυναίκες Αλλάζουν την Κοινωνία" 2021-09-15
actions
Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας 2020-11-18
actions
Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον 2020-11-15
actions
Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού Μάιος 2020 2020-05-04
actions
Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού Απρίλιος 2019 2019-04-01
actions
Εβδομάδα Εθελοντισμού Νοιάζομαι και Δρω 2018-03-12
actions
Το Λαμπράκειο Γυμνάσιο Βάμου στο GloVo.Con 2016-04-01

Συνεργασίες

Ζωντανή Βιβλιοθήκη

  

Living Library: Τα βιβλία ζωντανεύουν με αφηγήσεις που καθηλώνουν

 

 

                                                           

Την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων τα βιβλία ζωντάνεψαν και παρέσυραν τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι διαφορετικότητας και ενσυναίσθησης. Άνθρωποι σε ρόλο βιβλίου αφηγήθηκαν τις ιστορίες τους, μοιράστηκαν βιώματα, σκέψεις και συναισθήματα προσφέροντας μια μοναδική οπτική του «άλλου». Στη «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Λαμπράκη σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο συμμετείχαν ως αναγνώστες νέες και νέοι, εκπαιδευτικοί, στελέχη της εκπαίδευσης, και εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, σε μια προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά στην κατανόηση των στερεοτύπων και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

«Το πού και πώς γεννιέσαι είναι τόσο καθοριστικό για την πορεία της ζωής σου. Αν διαφέρεις από αυτό που γίνεται ευρέως κατανοητό ως «κυρίαρχο» ή/και «κανονικό» ή ακόμα χειρότερα «φυσιολογικό», το πιθανότερο είναι ότι θα βιώσεις μία σειρά από δυσκολίες, διακρίσεις, αδικίες, ενδεχομένως προσβολές, απόρριψη, ακόμα και βία σε κάποιες περιπτώσεις. Από τη μία στιγμή στην άλλη μπορείς να περάσεις στην πλευρά του ευάλωτου, του ευπαθούς. Η ανατροπή μπορεί να έρθει με ένα ατύχημα που θα σε καθηλώσει σε αμαξίδιο, με έναν πόλεμο ή αβάσταχτες δυσκολίες και εμπόδια που θα σε ξεριζώσουν από τον τόπο σου σε αναζήτηση ασφάλειας, με έναν λάθος χειρισμό στην εκτίμηση του οικονομικού ρίσκου που θα σε οδηγήσει στην ανέχεια ή και στην αστεγία, με μια ατυχία… Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι θα μπορούσε να είναι στη θέση του άλλου. Δεν είναι εύκολο να δει τα πράγματα με την οπτική του άλλου, ιδιαίτερα όταν ο άλλος είναι τόσο διαφορετικός που ενδεχομένως μας τρομάζει. Αυτό ακριβώς έρχεται να κάνει η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη». Να μας βοηθήσει μέσα από τα μάτια και τις αφηγήσεις συνανθρώπων μας, να καταλάβουμε την οπτική τους, το πώς διαφέρουν, να τους κατανοήσουμε, να αναγνωρίσουμε τα εμπόδια και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν και εντέλει να τους υποστηρίξουμε και να τους συμπεριλάβουμε ισότιμα. Μας βοηθά να απεγκλωβιστούμε από την στερεοτυπική αντίληψη των πραγμάτων, ακόμα και για θέματα που δεν αφορούν ευπαθείς ομάδες π.χ. για το πώς είναι ένας αστυνόμος», δηλώνει η Βιβή Ανθοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη.

 

Εκ μέρους του «Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο», η κ. Μαγδαληνή Τσουρδιού, η οποία έχει εκπαιδευτεί στη μεθοδολογία του Living Library και συνέβαλε στη διοργάνωσή του, ανέφερε τα εξής «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που το Ίδρυμα Λαμπρακη και οι άνθρωποι του από την αρχή αγκάλιασαν τις Ζωντανές Βιβλιοθήκες και θέλησαν να συνδιοργανώσουμε με το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο αυτό το σπουδαίο εργαλείο με σκοπό την εξάλειψη των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και κάθε είδους στερεοτυπικών αντιλήψεων στην τοπική κοινωνία! Το εγχείρημα ήταν απαιτητικό πολύ, ωστόσο το έφεραν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία! Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κυρία Ανθοπούλου και τις συνεργάτιδες του Ιδρύματος για τη φιλοξενία και την εξαίρετη συνεργασία που είχαμε, με την ελπίδα πως θα ακολουθήσουν και άλλες Ζωντανές Βιβλιοθήκες στο μέλλον!».

 

H «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» (Living Library) ξεκίνησε το 2001 στη Δανία, και, εκ τότε, έχει ταξιδέψει σε διάφορες χώρες.  Eίναι μια μεθοδολογία που επιδιώκει να εξαλείψει τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις, μέσα από μια συζήτηση μεταξύ δύο ομάδων ανθρώπων: των Βιβλίων και Αναγνωστών. Bιβλία, εν ολίγοις, γίνονται τα πρόσωπα μαζί με την ιστορία που τα συνοδεύει. Λειτουργεί ακριβώς όπως μια κανονική βιβλιοθήκη: οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν τον κατάλογο με τους διαθέσιμους τίτλους, να επιλέξουν το βιβλίο που θέλουν να διαβάσουν και να το δανειστούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.  Οι άνθρωποι που συμμετέχουν ως «βιβλία» είναι εκείνοι που έχουν βιώσει  απαξιωτικές συμπεριφορές, διακρίσεις και συχνά αποτελούν αντικείμενο προκαταλήψεων και στιγματισμού. Το έργο έχει σκοπό να γεφυρώσει τους ανθρώπους αυτούς με τους αναγνώστες, να ανοίξει μία γόνιμη συζήτηση μεταξύ τους και να δημιουργήσει βαθμιαία μια συμπεριληπτική κοινωνία που θα διέπεται από ενσυναίσθηση και αποδοχή.

Η εκδήλωση αυτή είχε πιλοτικό χαρακτήρα και αποτελεί την πρώτη σε μια σειρά αντίστοιχων που θα αναπτύξει προσεχώς το Ίδρυμα Λαμπράκη.

 

Χρονολόγιο