ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

2016

«Στρατηγικές Διδασκαλίας για την Κατανόηση Σχολικών Κειμένων και τη Βελτίωση της Μάθησης» | 2016

Διάρκεια: 2 ημέρες

Το Ίδρυμα Λαμπράκη υλοποιεί Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Στρατηγικές Διδασκαλίας για την Κατανόηση Σχολικών Κειμένων και τη Βελτίωση της Μάθησης».

 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στη Σητεία και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, σε ενδο-σχολικό πλαίσιο επιμόρφωσης και σε συνθήκες γνωστικής μαθητείας (κοινωνικός εποικοδομισμός με παρακολούθηση διδασκαλίας) και απευθύνεται σε δασκάλους της Γ', Δ', της Ε' και της Στ' τάξης του Δημοτικού σχολείου.
 
Μετά τη συμμετοχή τους στην επιμόρφωση οι επιμορφούμενοι αναμένεται:
 
- Να είναι σε θέση να εντοπίσουν και να καταγράψουν τις διδακτικές στρατηγικές για την ενεργό πραγμάτευση των νοημάτων σχολικών κειμένων στο μάθημα της Ιστορίας (κατανόηση και μάθηση), με τη χρήση κλείδας παρατήρησης.
 
- Με κριτήρια τις στρατηγικές αυτές να κρίνουν την επιτυχή έκβαση της εφαρμογής σε μαθητικές ομάδες.
 
- Να σχεδιάσουν δικές τους διδασκαλίες που να αξιοποιούν τις εν λόγω στρατηγικές νοηματικής προσπέλασης σχολικών κειμένων.
 

- Να προτείνουν παραδείγματα  μεταφοράς γνώσης σε άλλα μαθησιακά πλαίσια (μάθημα και ενότητες).   

 

Εισαγωγική Επιμορφωτική Συνάντηση του Προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» για το έτος 2016-17 | 2016

Διάρκεια: 3 -6 Νοεμβρίου 2016
Συνεργαζόμενοι φορείς: ΔΕΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 1η Επιμορφωτική Συνάντηση του «Νοιάζομαι και Δρω» για το έτος 2016-2017.

Το Ίδρυμα Λαμπράκη σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «ΔΕΣΜΟΣ» (www.desmos.org) υλοποιεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», για την καλλιέργεια του Εθελοντισμού, της Αλληλεγγύης και της Ενεργού Πολιτειότητας και απευθύνεται σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στα νηπιαγωγεία. 

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ολοκληρώθηκε στην Αθήνα, την Κυριακή, 6/11/2016, με μεγάλη επιτυχία, η εισαγωγική επιμόρφωση 350 εκπαιδευτικών και συντονιστών από όλη την Ελλάδα. Δημιουργικές συζητήσεις, σημαντικές τοποθετήσεις από μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών και βιωματικά εργαστήρια από την Επιστημονική Ομάδα του Προγράμματος θέτουν τον πήχη ψηλά για φέτος. 

 

Φέτος το πρόγραμμα υλοποιείται σε 162 σχολεία της Ελλάδας, από το ακριτικό Αγαθονήσι μέχρι την Ξάνθη και από τη Λέσβο μέχρι την Κέρκυρα. Στο Νοιάζομαι και Δρω αναμένεται να συμμετάσχουν αυτήν τη χρονιά περισσότεροι από 600 εκπαιδευτικοί και να επωφεληθούν περισσότεροι από 9.000 μαθητές. 

 

Η πραγματοποίηση του έργου γίνεται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (μέγας χορηγός) και του Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη. 

 

 

Εκπαιδευτική Ενδυνάμωση Παιδιών Προσφύγων | 2016

Διάρκεια: 2 χρόνια

Το Ίδρυμα Λαμπράκη με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας υλοποιεί Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ενδυνάμωσης Παιδιών στον Χώρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Ραφήνας, ο οποίος βρίσκεται στις Κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου. Μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας γλωσσών και άλλων γνωστικών αντικειμένων το Πρόγραμμα καλλιεργεί δεξιότητες και ικανότητες που συμβάλλουν στη μαθησιακή προοπτική και την κοινωνική ένταξη των παιδιών.

-

Απολογιστική Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» - σχολ. έτος 2015-16 | 2016

Διάρκεια: 2 ημέρες
Συνεργαζόμενοι φορείς: ΔΕΣΜΟΣ

Η καλλιέργεια του Εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης στο σχολείο αποτελεί βασική παράμετρο της διαμόρφωσης ενεργών πολιτών. Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», που υλοποιείται από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός (www.desmos.org) και το Ίδρυμα Λαμπράκη, προσφέρει ένα πλήρες πλαίσιο καλλιέργειας του Εθελοντισμού σε όλο το φάσμα της σχολικής εκπαίδευσης. Το περιεχόμενο και η μεθοδολογία του προγράμματος έχουν λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και διατίθενται ελεύθερα σε κάθε ενδιαφερόμενο στον διαδικτυακό τόπο www.noiazomaikaidrw.gr.

Η Απολογιστική Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 και την Κυριακή, 29 Μαΐου 2016 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 150 εκπαιδευτικών και στελεχών της Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε κατά τη σχολική χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε σε 65 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα και στοχεύει στην καλλιέργεια του Εθελοντισμού, της Αλληλεγγύης και της Ενεργού Πολιτειότητας στο σχολείο. Η εκδήλωση ολοκλήρωσης του προγράμματος είχε τη μορφή Επιστημονικής Συνάντησης για τον Εθελοντισμό στο Σχολείο.  Τα πρακτικά της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα στο http://noiazomaikaidrw.gr/epistimoniki-sinantisi/.


Εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων και βαθμίδων, μέλη του σχολικού δικτύου «Νοιάζομαι και Δρω», παρουσίασαν τις σύνθετες και αλληλένδετες δράσεις που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επιπλέον στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, περιφερειακά στελέχη της Εκπαίδευσης, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές και στελέχη οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίοι συνέβαλαν στο διάλογο που αναπτύχθηκε σχετικά με την ενίσχυση της συνείδησης του Ενεργού Πολίτη στα παιδιά και στους νέους.

*Οι συμμετέχοντες στη Συνάντηση έλαβαν δωρεάν το εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις συμμετοχής.

Απολογιστική Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Απολογιστική Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Το Λαμπράκειο Γυμνάσιο Βάμου στο GloVo.Con | 2016

Διάρκεια: 3 ημέρες

Στο πλαίσιο της υποστήριξης που παρέχει το Ίδρυμα Λαμπράκη στο Λαμπράκειο Γυμνάσιο που βρίσκεται στο χωριό Βάμος του νομού Χανίων, τόπο γέννησης του Δημητρίου Λαμπράκη, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της  Γ΄ Γυμνασίου στην Αθήνα με σκοπό τη συμμετοχή τους στις εθελοντικές δράσεις του Φεστιβάλ GloVo.Con με τίτλο “Insert Yourself to Continue”. 

 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις  1, 2 και 3 Απριλίου 2016 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λαμπράκη.

 

Οι συμμετέχοντες μαθητές, οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία τους, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαφορετικά εργαστήρια, μεταξύ των οποίων κοινωνικής κουζίνας, ανάπλασης πλατείας, απαγγελίας ποιημάτων σε νοηματική γλώσσα κ.ά.  

1η Περιφερειακή Συνάντηση Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας για το Σχολικό Δίκτυο «Νοιάζομαι και Δρω» | 2016

Διάρκεια: 1 ημέρα
Συνεργαζόμενοι φορείς: ΔΕΣΜΟΣ

Η 1η περιφερειακή συνάντηση ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας για το Σχολικό Δίκτυο «Νοιάζομαι και Δρω» πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα στις 15 Απριλίου 2016.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Υπεύθυνοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Σοφία Χριστοπούλου και κος Θεόδωρος Μπαρής οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κου Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου, καθώς και άλλα στελέχη της Εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων ο Σχολικός Σύμβουλος κος Ηρακλής Αγγελόπουλος.

 

Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» παρουσίασε η κα Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου, Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη και Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου, ενώ η κα. Λένα Παπαλεξοπούλου και κα Κατερίνα Ματιάτου εκ μέρους του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Δεσμός» μίλησαν για τη σύλληψη της ιδέας που γέννησε το πρόγραμμα και για τους στόχους του. Μαθητές από σχολεία της Αχαΐας παρουσίασαν ποικίλες δημιουργικές δράσεις, οι οποίες περιλάμβαναν ενημέρωση των πολιτών μέσω της τεχνικής τoυ αόρατου θεάτρου, δράσεις φιλαναγνωσίας κ.ά. Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαιδευτικοί μίλησαν για την εμπειρία τους και εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες στους δύο Συντονιστές του Ν. Αχαΐας, τους κ.κ. Γιώργο Μπεκιάρη και Γιάννη Βλάχο για την πολύτιμη καθοδήγηση και υποστήριξη που τους παρείχαν.

2η Περιφερειακή Συνάντηση Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας για το Σχολικό Δίκτυο «Νοιάζομαι και Δρω» | 2016

Διάρκεια: 1 ημέρα
Συνεργαζόμενοι φορείς: ΔΕΣΜΟΣ

Την Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η 2η Εκδήλωση Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας σχετικά με το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».

 

 

Η κ. Κατερίνα Ματιάτου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, μίλησε για το έργο του Δεσμού, για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του προγράμματος μέσα στο Δεσμό και πώς ο Δεσμός συνέπραξε με το Ίδρυμα Λαμπράκη, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα Παιδείας.

 

Η κ. Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου, Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη και Υπεύθυνη του Έργου, παρουσίασε το έργο, τους στόχους, τη μεθοδολογία και το περιεχόμενό του και επεσήμανε την κρισιμότητα του ρόλου των εκπαιδευτικών, των στελεχών της Εκπαίδευσης, αλλά και των γονέων στην καλλιέργεια του Εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης στους μαθητές.

 

Την παράσταση έκλεψαν μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, οι οποίοι παρουσίασαν αποσπάσματα από τις ποικίλες δράσεις που ανέπτυξαν στο σχολείο. Με την τεχνική του αόρατου θεάτρου σε μια διαγενεακή προσέγγιση, την απαγγελία ποιημάτων και πολλές ακόμα εξαιρετικές πρωτοβουλίες, τα παιδιά γέμισαν την αίθουσα και τις ψυχές των παρευρισκόμενων.

 

Οι τοποθετήσεις των στελεχών της Εκπαίδευσης στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την ενεργό πολιτειότητα αποτέλεσαν αφορμή για γόνιμο διάλογο. Η συμβολή της κ. Ευαγγελίας Καταρτζή,  Σχολικής Συμβούλου Δημοτικής Εκπαίδευσης, 6ης Περιφέρειας Ανατολικής Θεσσαλονίκης, της  κ. Ελένης  Κάρτσακα,  Σχολικής Συμβούλου Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, Θεσσαλονίκης, της  κ. Χαρίλκλειας Τερζητάνου, Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της κ. Χριστίνας  Χρηστίδου, Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης  ήταν ιδαιτέρως σημαντική, καθώς έθεσαν θέματα καίρια και τα προσέγγισαν διεισδυτικά.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Νίκος Φωτίου, Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Υπεύθυνος για ζητήματα Εθελοντισμού, καθώς και πολλά στελέχη της Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ποίησης  με θέμα: «Εθελοντής – Αλληλέγγυος – Πολίτης» που οργάνωσε το 3ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού.

 

Τα σχολεία της Θεσσαλονίκης έχουν αναπτύξει πολύπτυχες δραστηριότητες που εκτείνονται θεματικά σε σχεδόν όλο το φάσμα της σχολικής ζωής, υπό τη συμβουλευτική καθοδήγηση των δύο Συντονιστριών του έργου για τη Θεσσαλονίκη της κ. Αντιγόνης Τσαρμποπούλου για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και της κ. Τζένης Καραβίτου για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

 

 

Προτάσεις για την οργανική ένταξη των εννοιών και την καλλιέργεια των αξιών του Εθελοντισμού, της Αλληλεγγύης και του Ενεργού Πολίτη στη σχολική εκπαίδευση | 2016

Συνεργαζόμενοι φορείς: ΔΕΣΜΟΣ
Η μελέτη αυτή αποτελεί συνέχεια της προκαταρκτικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δημιουργίας του εκπαιδευτικού υλικού του "Νοιάζομαι και Δρω".

Στο σύντομο κείμενο της μελέτης επιχειρείται η συγκρότηση προτάσεων για την εισαγωγή των εννοιών και της πρακτικής του Eθελοντισμού και της Aλληλεγγύης στην Yποχρεωτική Eκπαίδευση. Οι προτάσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη τους τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω. Εθελοντισμός – Αλληλεγγύη – Ενεργός Πολίτης» σε 66 σχολεία, κατά τη σχολική χρονιά 2015-16, και συγκεκριμένα στις Ε΄ και Στ΄ τάξεις του Δημοτικού και το Γυμνασίου.

2η Επιμορφωτική Συνάντηση των Συντονιστών του Σχολικού Δικτύου «Νοιάζομαι και Δρω» για το σχολικό έτος 2015-2016 | 2016

Διάρκεια: 1 ημέρα
Συνεργαζόμενοι φορείς: ΔΕΣΜΟΣ

Η 2η επιμορφωτική Συνάντηση των Συντονιστών του Σχολικού Δικτύου «Νοιάζομαι και Δρω» πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 6 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο του έργου «Πιλοτικό Πρόγραμμα για τον Εθελοντισμό στα Σχολεία της Ελληνικής Επικράτειας».

Οι Συντονιστές συμμετέχουν σε μικτό σχήμα δια ζώσης και εξ αποστάσεως επιμορφωτικής στήριξης.

Eμφάνιση προηγούμενων ετών more