ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ | ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

2018

Οι γλώσσες της καρδιάς - Εργαστήριο διαπολιτισμικής έκφρασης μέσα από το σχέδιο και τη δημιουργικότητα | 2018

Διάρκεια: 1 ημέρα

 

Το Ίδρυμα Λαμπράκη διοργανώνει το Σάββατο 12, Μαΐου 2018, στο πλαίσιο της 6ης Γιορτής Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο διαπολιτισμικής έκφρασης μέσα από το σχέδιο και τη δημιουργικότητα με τίτλο "Οι γλώσσες της καρδιάς".

 

Το εργαστήριο αυτό στοχεύει στη διαπολιτισμική επικοινωνία και στην ανάδειξη αξιών ζωής που υπερβαίνουν την πολιτισμική, εθνική, θρησκευτική ή άλλη ταυτότητα ως μέσου δημιουργικής συνύπαρξης μεταξύ νέων ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στην αναβάθμιση των προσδοκιών για τη ζωή και το μέλλον των συμμετεχόντων στο εργαστήριο νέων ατόμων από ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι μετανάστες, τα άτομα με αναπηρία κ.ά. Μία ομάδα πέντε φοιτητριών από την Ελλάδα εισηγείται τις γλώσσες της καρδιάς, οργανώνοντας μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν θεατρικό παιχνίδι γνωριμίας, στοχαστικούς διαλόγους, σχέδιο και δημιουργία κολάζ. Με αντικείμενο τις αξίες τους, τα όνειρά τους, τις φιλοδοξίες τους, τους φόβους τους τα μέλη του εργαστηρίου συνεργάζονται για να αποτυπώσουν τις συζητήσεις τους σε σχέδια και κολάζ με πολυγλωσσικές αναφορές, που διαμορφώνουν σε ένα πόστερ για κάθε συμμετέχοντα.

 

Στο εργαστήριο θα συμμετάσχουν 15 άτομα, ενώ μπορούν να το παρακολουθήσουν ως καλή πρακτική αξιοποίησης της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικότητας για την πολιτισμική γεφύρωση και την ενδυνάμωση ευάλωτων ατόμων, μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, εκπαιδευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, εμψυχωτές, οι σχεδιάζοντες πολιτικές ένταξης, καθώς και κάθε ενεργός πολίτης.

 

Το εργαστήριο οργανώνεται από το Ίδρυμα Λαμπράκη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας the HopE AccEleRaTor  (HEART), σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

 

Χρόνος: Σάββατο, 12 Μαΐου 2018, 10:30 π.μ. - 12:30 μ.μ.

ΑΦΙΣΑ

ΑΦΙΣΑ

Εβδομάδα Εθελοντισμού Νοιάζομαι και Δρω | 2018

Διάρκεια: 12-18 Μαρτίου 2018

 

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» (www.noiazomaikaidrw.gr), οργανώνουν στις  12 -18 Μαρτίου 2018 την εβδομάδα  εθελοντισμού «Νοιάζομαι και Δρω».

 

Η εβομάδα εθελοντισμού «Νοιάζομαι και Δρω»  είναι  ένα κάλεσμα σε όλη την κοινωνία και προς κάθε άτομο να ενημερωθεί για τον εθελοντισμό, να αναλογιστεί αν και πώς θα μπορούσε να προσφέρει εθελοντικά  για κοινωφελή σκοπό και να κάνει μια προσωπική αρχή συμμετέχοντας σε εθελοντικές δράσεις.

 

Η εβδομάδα εθελοντισμού απευθύνεται σε όλους, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε γονείς και όλη την οικογένεια των μαθητών, σε φοιτητές και σπουδαστές, στους φίλους μας, στους φίλους της οικογένειάς μας, στους καταστηματάρχες της περιοχής μας, στους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες, σε επιχειρήσεις της περιοχής μας, σε κάθε πολίτη και φορέα που ενδιαφέρεται να προσφέρει για το κοινό καλό.

 

Στο πλαίσιο της εβομάδας εθελοντισμού του «Νοιάζομαι και Δρω» θα οργανωθούν ομαδικές εθελοντικές δράσεις  για άτομα που το έχουν ανάγκη, για το περιβάλλον, για τα ζώα, για την κοινότητα ή/και την κοινωνία, για όλους εμάς. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν εντός ή εκτός του χρόνου λειτουργίας του σχολείου, ακόμα και το Σαββατοκύριακο, στο χώρο του σχολείου είτε σε κεντρικά σημεία της  κάθε περιοχής.

 

Συμμετέχοντας  στην εβδομάδα εθελοντισμού, θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναλάβουμε ένα μέρος από την ευθύνη που έχουμε ένας ένας σαν άτομα και όλοι μαζί σαν κοινωνία, να νοιαζόμαστε και να δρούμε για να βελτιώνουμε τη ζωή μας και τη ζωή των γύρω μας. Να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε, ειδικά όταν συνεργαζόμαστε με άλλους, να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Να βιώσουμε το μοναδικό συναίσθημα πληρότητας που γεννιέται όταν προσφέρουμε με την καρδιά μας τον χρόνο και τον κόπο μας για να κάνουμε κάτι καλό για τους άλλους ή για το περιβάλλον.

 

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ

Eμφάνιση προηγούμενων ετών more