ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

2020

Ισολογισμός Ιδρύματος Λαμπράκη της 31ης Δεκεμβρίου 2019 | Ιούνιος 2020

Ισολογισμός Ιδρύματος Λαμπράκη της 31ης Δεκεμβρίου 2019

Ταμειακός Απολογισμός Ιδρύματος Λαμπράκη έτους 2019 | Ιούνιος 2020

Ταμειακός Απολογισμός Ιδρύματος Λαμπράκη έτους 2019

Πρόγραμμα WOMENTORS Ενδυνάμωση νέων γυναικών - Θέλεις να αναλάβεις ρόλο Leader; | Μάιος 2020

Θα ήθελες να αναλάβεις ηγετικό ρόλο στο πανελλήνιο δίκτυο ενδυνάμωσης νέων γυναικών WOMENTORS;

 

Μάθε πως:

 

Αγαπητή φοιτήτρια,

 

Γνωρίζεις ότι

 

  • Η Ελλάδα υστερεί έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών;
  • Στην Ελλάδα οι γυναίκες κατέχουν την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ στη συμμετοχή σε θέσεις εξουσίας (πολιτική, Διοικητικά Συμβούλια εταιριών, υψηλόβαθμες θέσεις κ.λπ.);
  • Το 34% των γυναικών αμείβονται χαμηλότερα από τους άντρες στον ιδιωτικό τομέα;
  • Οι γυναίκες ασχολούνται καθημερινά με τη φροντίδα του σπιτιού και των μελών του σε ποσοστό 85%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες είναι 16%;
  • Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία;

 

Όλες αυτές και άλλες ακόμα διακρίσεις κατά της γυναίκας, οι οποίες την κατατάσσουν με όρους επιστημονικούς στις «ευάλωτες ομάδες», συνδέονται με αντιλήψεις, που κάποιες φορές είναι ριζωμένες βαθιά, ακόμα και στις γυναίκες. Ο μόνος τρόπος να ανατραπούν οι υφιστάμενες αδικίες είναι να τις αντιμετωπίσουν οι ίδιες οι γυναίκες με την εσωτερική τους δύναμη και τη συνολική τους στάση.

 

Αν πιστεύεις ότι έχει νόημα να δυναμώσεις εσύ η ίδια, ώστε να είσαι σε θέση να αντισταθείς σε ενδεχόμενες διακρίσεις που μπορεί να συναντήσεις στο δρόμο σου, αν θέλεις να είσαι σε θέση να αξιοποιήσεις πλήρως τις ικανότητες και τη δυναμική σου για επαγγελματική ανέλιξη, να μπορείς να διεκδικείς τα επαγγελματικά σου δικαιώματα, να διασφαλίσεις μια ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής σου, να θωρακίσεις τον εαυτό σου απέναντι σε αδικίες και βιαιοπραγίες, να μεγαλώσεις παιδιά απαλλαγμένα από στερεότυπα και στο τέλος να βοηθήσεις και άλλες γυναίκες της ηλικίας σου να δυναμώσουν, τότε κάνε αίτηση στο WOMENTORS.

 

Το WOMENTORS είναι ένα έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο την Αποστολή Άνθρωπος.

 

Έχει διετή διάρκεια και απευθύνεται σε νέες γυναίκες, με στόχο να ενεργοποιήσει την εσωτερική τους δύναμη ώστε να αναλάβουν τον έλεγχο της ζωής τους.

 

Αν διανύεις τώρα το 1o ή  το 2o έτος των σπουδών σου και ενδιαφέρεσαι να γίνεις Leader σε μια νέα εποχή ενδυνάμωσης γυναικών, αν θέλεις να ορίζεις εσύ την τύχη σου, και να βοηθήσεις και άλλες γυναίκες να το κάνουν, τότε κάνε την αίτησή σου ως εξής:

 

Στείλε μας, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020,  ένα σύντομο video  2-3  λεπτών, απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις:

 

  • Γιατί θέλεις να συμμετέχεις στο πρόγραμμα;
  • Γιατί πιστεύεις ότι είσαι η κατάλληλη;
  • Τι σε ενθουσιάζει πιο πολύ στη ζωή σου;
  • Τι σε φοβίζει πιο πολύ στη ζωή σου; 
  • Πες μας μια ιδέα που έχεις σκεφτεί, την οποία θεωρείς νέα και πρωτοποριακή.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και για τον ρόλο που μπορείς να αναλάβεις, είναι διαθέσιμες στις «Συχνές Ερωτήσεις» της ιστοσελίδας του WOMENTORS, αλλά θα χαρούμε να απαντήσουμε και σε επιπλέον ερωτήσεις στο info@womentors.gr .

 

Η Ομάδα Έργου του Προγράμματος WOMENTORS

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ COVID-19 | Μάρτιος 2020

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2020

 

Στο Ίδρυμα Λαμπράκη πιστεύουμε στη μοναδική δυναμική κάθε ανθρώπου και στην εκθετική ισχύ της συλλογικής δράσης. Στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας που προκλήθηκε με τη ραγδαία εξάπλωση του COVID-19, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες και συμβουλές των ειδικών επιστημόνων και αρμόδιων φορέων, αποφασίζουμε να συμβάλουμε στον περιορισμό των συναθροίσεων και δια ζώσης αλληλεπιδράσεων, εργαζόμενοι εξ αποστάσεως.

 

Με συνέπεια και προσήλωση στην ποιότητα του έργου μας θα εξακολουθήσουμε να υπηρετούμε την κοινωφελή αποστολή μας, προβαίνοντας στις απαραίτητες λειτουργικές προσαρμογές για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

 

Η υποστήριξη και ενδυνάμωση των ευάλωτων ατόμων και ομάδων διατρέχει οριζόντια όλο το φάσμα των δράσεων του Ιδρύματος. Σήμερα καλούμαστε να προστατεύσουμε τα ευπαθή άτομα που απειλούνται περισσότερο, επιδεικνύοντας ευθύνη ως οργανισμοί και ως άτομα. Είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης μας για να στηρίξουμε τη δημόσια υγεία.

 

Με την ελπίδα στο τέλος αυτής της πρωτόγνωρης περιόδου να ξανασυναντηθούμε υγιείς, ασφαλείς, πιο συνετοί και πιο ώριμοι πολιτειακά, σας ευχόμαστε καλή δύναμη.

 

Xαιρετισμός του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη, πρoέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, εκ μέρους των Ιδρυμάτων στην εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» | Φεβρουάριος 2020

Χαιρετισμός του κ. Πάνου Λασκαρίδη, προέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, εκ μέρους των Ιδρυμάτων στην εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων της "Πρωτοβουλίας 1821 - 2021"

 

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Αρχηγοί, Κυρίες και Κύριοι,

 

Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες, τόσο τις δικές μου, όσο και των συναδέλφων μου Προέδρων των 14 Ιδρυμάτων της Πρωτοβουλίας 1821, των Διοικητικών μας Συμβουλίων, των στελεχών μας και των συνεργατών μας, για την πολύ τιμητική σας παρουσία απόψε εδώ, που μας δίνει την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε για την Πρωτοβουλία 1821.

 

Η Πρωτοβουλία 1821 ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια και σε αυτήν συμμετέχουν τα 14 μεγαλύτερα Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα της πατρίδας μας.

Πρόκειται για μια ιδιωτική, ανεξάρτητη, διακριτή πρωτοβουλία, που σκοπό έχει να συγκεντρώσει και να εντάξει στο γενικό της πλαίσιο, δηλαδή κάτω από την αιγίδα της, ένα τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων, που έχουν σχέση με τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών της Εθνικής μας παλιγγενεσίας.

 

Το έργο αυτό συγκεντρώνει τις προσπάθειες άνω των 75 ανεξάρτητων φορέων και εκτείνεται σε πάνω από 120 εκδηλώσεις και σε περισσότερες από 7 ξένες χώρες (χώρες που σχετίστηκαν με τους αγώνες του Ελληνικού λαού την περίοδο του Εθνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας). Καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα συνεδρίων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκδόσεων, ερευνών, εικαστικών εκθέσεων και μουσικών εκδηλώσεων.

Το έργο αυτό, θα σας το παρουσιάσει ο κύριος Γιάννης Μάνος σε λίγο, που είναι και ο συντονιστής της όλης αυτής προσπάθειας.

 

Είμαι επίσης πολύ ευτυχής να καλωσορίσω απόψε την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και να της ευχηθώ και εκείνης κάθε επιτυχία στη δική της προσπάθεια να προβάλει από διαφορετικό μετερίζι, τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Έχουμε όλοι μας συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επέτειος δεν προσφέρεται για τον κλασικό, παραδοσιακό, φολκλορικό εορτασμό της επετείου του 1821. Πολύ περισσότερο θεωρούμε ότι μας δίνεται μια ευκαιρία να αναλογιστούμε και να αναστοχαστούμε όλη την πορεία του Γένους και του λαού μας, από εκείνα τα χρόνια μέχρι σήμερα. Τα χρόνια του Ελληνικού Διαφωτισμού, τα οράματα του Ρήγα και του Κοραή, τη θέση και την πορεία των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τα προεπαναστατικά χρόνια, τους καπεταναίους και τους καραβοκύρηδες των Ναπολεόντειων Πολέμων που έγιναν ναύαρχοι και ναυμάχοι του Αγώνα, τα χρόνια της ίδιας της Επανάστασης, τα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε και, κυριότατα, την πορεία μας από σήμερα και προς το μέλλον.

 

Ο αναστοχασμός αυτός, πρέπει κυρίως να ψάξει και να αναλύσει εκείνες τις κακές πλευρές του Έλληνα που οδήγησαν την πατρίδα μας 4 φορές στην χρεωκοπία, σε εθνικές περιπέτειες και στην αδυναμία μας να προκόψουμε και να ευημερήσουμε με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις που η Πατρίδα μας μεγαλούργησε.

 

Να δούμε δηλαδή, κατάματα, αυτά που μας ταλανίζουν, τη διχόνοια, τους εμφύλιους σπαραγμούς, την αδυναμία μας να καταλάβουμε τη θέση μας στον κόσμο, την έλλειψη αυτογνωσίας, την έλλειψη συνεργασίας και την ευθυνοφοβία που μας κάνει να πιστεύουμε πως για την κατάντια μας φταίνε πάντα οι ξένοι.

 

Η πατρίδα μας, Κύριε Πρόεδρε, πέρασε πρόσφατα μια πολύ μεγάλη περιπέτεια και υπέστη μια δεινή ήττα τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, μια περίοδο στην οποία φτάσαμε να χάσουμε εθνικό εισόδημα και ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και να γεμίσουμε φτώχεια, μιζέρια και κακομοιριά.

 

Πάνω από όλα όμως υποστήκαμε και μια επιπλέον συντριπτική ήττα. Χάσαμε με τις ολιγωρίες και τις αποτυχίες μας, όλοι μαζί, πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και κοινωνική ηγεσία, 500.000 νέους ανθρώπους με μόρφωση, ταλέντο και πτυχία, που έφυγαν, μάλλον για πάντα, από την πατρίδα, αφήνοντας πίσω εμάς τους μεγαλύτερους, τους λιγότερο μορφωμένους και αυτούς που φέρουμε αποκλειστικά την ευθύνη για αυτή την εθνική καταστροφή.

 

Σήμερα αντιμετωπίζουμε νέους κινδύνους από έναν επιθετικό, πολεμοχαρή και αναθεωρητικό γείτονα. Μόνο η ενότητα και η απόλυτη προσήλωση στην οικονομική μας ανάπτυξη και την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, με επείγοντα και σοβαρό τρόπο, μπορούν να μας κάνουν να αποφύγουμε τα χειρότερα.

 

Και για να αξιοποιήσουμε όλον αυτόν τον αναστοχασμό της πρόσφατης ιστορίας μας από το ΄21 και μετά μέχρι σήμερα, για να χαράξουμε μπροστά μας ένα δρόμο προόδου και προκοπής, ας θυμηθούμε τί έλεγε ένας σπουδαίος πολιτικός πριν από πολλά χρόνια: «Για να προοδεύσει ένα Έθνος πρέπει να εκπληρωθούν τρεις συνθήκες: Η πρώτη είναι να υπάρξει ένα ισχυρό όραμα για το που θέλει το Έθνος και ο λαός να κατευθυνθούν. Η δεύτερη συνθήκη είναι ο λαός να αγκαλιάσει και να ενστερνιστεί πλήρως αυτό το όραμα. Τις δύο αυτές συνθήκες εμείς οι Έλληνες τις έχουμε ήδη εκπληρώσει, γιατί όλοι μας είμαστε πεπεισμένοι ότι θέλουμε να γίνουμε ένα σύγχρονο, προοδευτικό, δημοκρατικό και ευημερούν κράτος της Ευρώπης. Απομένει να εκπληρωθεί η τρίτη συνθήκη, που είναι να βρεθούν εμπνευσμένες ηγεσίες για να μας οδηγήσουν σε αυτόν τον δρόμο και αυτό είναι που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

 

Τελειώνοντας, θέλω και πάλι να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την αποψινή σας παρουσία.

 

Σας ευχαριστώ.

Δελτίο Τύπου για την Παρουσίαση της Πρωτοβουλίας 1821 - 2021 | Φεβρουάριος 2020

Η «Πρωτοβουλία 1821-2021» παρουσίασε το πρόγραμμα των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

 

«Η Ιστορία Έμπνευση για το Μέλλον»

 

 

Το πρόγραμμα των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάστηκε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, η πολιτική ηγεσία της χώρας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας και των ΕΔ, κ.ά.

 

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του ποιήματος «Ελλάς» του Percy Shelley: «Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι και η λογοτεχνία μας, η θρησκεία και οι τέχνες μας -όλα έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Και ο σύγχρονος Έλληνας κληρονόμησε από τους προγόνους ευαισθησία, ταχύτητα αντίληψης, ενθουσιασμό και θάρρος». Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, το ποίημα είχε εκδοθεί το 1822 και τα έσοδά του δόθηκαν για την Επανάσταση.

 

«Τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει, λοιπόν, να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους: Στο δυνατό φως της ιστορικής εμπειρίας. Υπό το σοφό πρίσμα των διδαγμάτων της. Αλλά και με πυξίδα τη θετική προβολή της στο μέλλον», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού αλλά και ζωογόνου περίσκεψης. Αναστοχασμού και εθνικής αυτογνωσίας. Πρόκειται, θα έλεγα, για μια επαναγνωριμία με το συλλογικό μας εαυτό. Που θα προσφέρει στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία να ανασυνταχθεί εσωτερικά και να επανασυστηθεί, με τη σύγχρονη ταυτότητά της, στην Ευρώπη και στον κόσμο».

 

»Καλούμαστε, ως κυβέρνηση αλλά και ως πολίτες, να απαντήσουμε με επιτυχία στην πολλαπλή επιταγή που συνδέεται με τον εορτασμό της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ικανοποιήσουμε τα νέα ζητούμενα: Την υποχρέωση καλλιέργειας της ιστορικής αυτογνωσίας και της εθνικής μνήμης. Και τη συστηματική πλέξη της κοινωνικής ενότητας με την κριτική γνώση. Όπως και του ανοίγματος των ελληνικών οριζόντων στο σύγχρονο κόσμο με τη σταθερή ψυχική θωράκιση της εθνικής κοινότητας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά προϋποθέτουν ενεργό συμμετοχή όλων και δεν αποτελούν μονοσήμαντη κρατική αρμοδιότητα. Γι’ αυτό κι η κυβέρνηση στέκεται αρωγός στην Πρωτοβουλία 1821-2021. Έχουμε εμπιστοσύνη στο ζήλο και το κύρος των εμπλεκόμενων φορέων καθώς τα 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό δικαιωματικά αποτελούν υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών».

 

Τα 14 συνεργαζόμενα κοινωφελή, πολιτιστικά και επιστημονικά Ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας και περισσότεροι από 75 φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργάστηκαν επί δυόμισι και πλέον χρόνια για την οργάνωση και προετοιμασία περίπου 130 δράσεων, οι οποίες παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον συντονιστή της Πρωτοβουλίας, σύμβουλο στην Εθνική Τράπεζα, κ. Ιωάννη Μάνο και θα πραγματοποιηθούν στην διάρκεια της τριετίας 2020-2022.

 

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Μάνος περιέγραψε τους σκοπούς, την φιλοσοφία και την δράση της «Πρωτοβουλίας 1821-2021». Μεταξύ των άλλων ανέφερε πώς η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 δημιουργεί μία προοπτική αναστοχασμού ως προς το μέλλον της χώρας μας.

 

Όπως σημείωσε, «η “Πρωτοβουλία” ξεκίνησε αφότου η Εθνική Τράπεζα, νομιμοποιούμενη ιστορικά λόγω της σύνδεσής της με την δημιουργία και την εξέλιξη του Ελληνικού Κράτους, απευθύνθηκε σε κοινωφελή και πολιτιστικά ιδρύματα, με σεβασμό στην προσφορά τους και σε ένα πνεύμα ισότιμης συνεργασίας, προκειμένου να διαμορφωθεί μία δημιουργική εστία διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας σε σχέση με την μεγάλη αυτή επέτειο».

 

Ο κ. Μάνος τόνισε πως μέσα από τις προετοιμασίες και τις προγραμματισμένες δράσεις, «χρειάζεται να αναδειχθεί ένα παράδειγμα διαλόγου και ένα μήνυμα ενότητας, στο πνεύμα των όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις αλλά και στην ομιλία του στην εκδήλωση για την εγκατάσταση της Εθνικής Επιτροπής “Ελλάδα 2021”».

 

Εκ μέρους των Ιδρυμάτων χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης.

 

Αφότου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και όλους τους παρισταμένους, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια ιδιωτική, ανεξάρτητη, διακριτή πρωτοβουλία, που σκοπό έχει να συγκεντρώσει και να εντάξει στο γενικό της πλαίσιο, δηλαδή κάτω από την αιγίδα της, ένα τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων, που έχουν σχέση με τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών της Εθνικής μας παλιγγενεσίας».

 

Ο κ. Λασκαρίδης καλωσόρισε και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και της ευχήθηκε «κάθε επιτυχία στη δική της προσπάθεια να προβάλει από διαφορετικό μετερίζι, τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821».

 

Αναφερόμενος στην επέτειο ως αφορμή αναστοχασμού, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι «ο αναστοχασμός αυτός, πρέπει κυρίως να ψάξει και να αναλύσει εκείνες τις κακές πλευρές του Έλληνα που οδήγησαν την πατρίδα μας 4 φορές στην χρεωκοπία, σε εθνικές περιπέτειες και στην αδυναμία μας να προκόψουμε και να ευημερήσουμε με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις που η Πατρίδα μας μεγαλούργησε» και συμπλήρωσε: «Να δούμε δηλαδή, κατάματα, αυτά που μας ταλανίζουν, τη διχόνοια, τους εμφύλιους σπαραγμούς, την αδυναμία μας να καταλάβουμε τη θέση μας στον κόσμο, την έλλειψη αυτογνωσίας, την έλλειψη συνεργασίας και την ευθυνοφοβία που μας κάνει να πιστεύουμε πως για την κατάντια μας φταίνε πάντα οι ξένοι».

 

Οι συντελεστές και οι δράσεις της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»

 

Ως προς το πρόγραμμα εκδηλώσεων και τους συντελεστές της Πρωτοβουλίας, στην παρουσίαση υπογραμμίστηκε ότι:

 

Ενενήντα πανεπιστημιακοί και ερευνητές απαρτίζουν τις επιστημονικές επιτροπές της, ενώ περισσότεροι από 450 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν ως ομιλητές στα διεθνή συνέδρια.

 

Επιπλέον, 16 πολιτιστικοί οργανισμοί συνεργάζονται για την υλοποίηση 10 εκθέσεων και 12 μεγάλων μουσικών εκδηλώσεων, με θέματα εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821.

 

Παράλληλα, περισσότερες από οκτώ δράσεις αφορούν το μέλλον της χώρας, ενώ τουλάχιστον 43 επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε έξι χώρες του εξωτερικού.

 

Όλες οι δράσεις διαπνέονται από την ιδέα ότι η επέτειος θα πρέπει να επιδράσει ως αφορμή εθνικού αναστοχασμού, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον.

 

Κάθε Ίδρυμα και η Τράπεζα διατηρούν τη φυσιογνωμία, την αυτονομία και τους στόχους τους και στηρίζουν δράσεις στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας», οι οποίες συνδέονται με αυτούς. Όμως, όλοι θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να αναδειχθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα παράδειγμα συνεργασίας, διαλόγου και ενότητας. 

 

 

Από το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου 2020 θα λειτουργεί και θα εμπλουτίζεται η ιστοσελίδα www.protovoulia21.gr, με το πληροφοριακό υλικό για τις προγραμματισμένες δράσεις.

 

Η «Πρωτοβουλία 1821-2021» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των εξής φορέων και Ιδρυμάτων: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Εργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη,  Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Παιδείας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ίδρυμα Ωνάση.

 

 

 

Παρουσίαση της Πρωτοβουλίας 1821 - 2021 | Ιανουάριος 2020

Το Ίδρυμα Λαμπράκη συμμετέχει στην «Πρωτοβουλία 1821-2021», η οποία συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και τη Εθνικής Τράπεζας.

 

Το πρόγραμμα των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» παρουσιάστηκε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Πρωτοβουλίας 1821-2021 στην ιστοσελίδα https://www.protovoulia21.gr/

Eμφάνιση προηγούμενων ετών more