ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

2018

3η Επιστημονική Συνάντηση για την Καλλιέργεια του Εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης στο Σχολείο | Δεκέμβριος 2018

Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ξενοδοχείο «Τιτάνια» η 3η Επιστημονική Συνάντηση για την Καλλιέργεια του Εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης στο Σχολείο με την οποία ολοκληρώνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» για τη σχολική χρονιά 2017-18.

 

Περισσότεροι από 250 εκπαιδευτικοί και 200 σχολεία όλων των βαθμίδων και από όλες τις μεριές της Ελλάδας, έδωσαν το παρών στη μεγάλη γιορτή του σχολικού εθελοντισμού. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά τη σχολική χρονιά 2017-18 έτσι ώστε να εμφυσήσουν το πνεύμα του εθελοντισμού,  της αλληλεγγύης και του ενεργού πολίτη στους μαθητές και στην τοπική κοινότητα, παρουσίασαν τις εθελοντικές δράσεις των σχολείων τους και των τάξεων τους μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού.

 

Την παράσταση έκλεψαν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου οι οποίοι και άνοιξαν την Επιστημονική Συνάντηση με τη δράση τους «Ραπάροντας τον Εθελοντισμό» σε στίχους και μουσική του Θρασύβουλου Λιάκου, γονέα μαθητριών του σχολείου και της Κατερίνας Κώτη, δασκάλας μουσικής.

 

Η Επιστημονική Συνάντηση κέντρισε το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών, γονέων και συμμετεχόντων καθώς τόνισε τη σημασία της διαμόρφωσης ενός εξωστρεφούς σχολείου και ενός «Σχολείου των Πολιτών» καθώς και τη σημασία της συνέργειας του σχολείου με την οικογένεια, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, τοπικές αρχές και το ευρύτερο σχολικό δίκτυο.

 

Ο επόμενος μεγάλος στόχος για τη σχολική κοινότητα που «Νοιάζεται και Δρα» είναι η συνέπεια και η βιωσιμότητα των εθελοντικών πρωτοβουλιών, μέσω της εμβάθυνσης σε ένα συγκεκριμένο τομέα εθελοντισμού και της ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών. Επιπρόσθετα, υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η οικογένεια στην καλλιέργεια των αξιών που συνδέονται με τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη στους αυριανούς ενεργούς πολίτες.

 

 Κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής Συνάντησης παρουσιάστηκαν τα δύο νέα τεύχη της εκπαιδευτικής σειράς «Νοιάζομαι και Δρω», τα οποία αποτελούν οδηγούς για τη συνεργασία σχολείου και οικογένειας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος, αλλά και για την οργάνωση της καθημερινότητας και την ανάπτυξη κοινωφελούς εθελοντικής δράσης στον ελεύθερο χρόνο της οικογένειας.

 

Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται κάθε μέρα με την καρδιά τους και μας προσφέρουν την ελπίδα για ένα Αύριο γεμάτο Εθελοντισμό – Αλληλεγγύη – Ενεργό Πολίτη και οι οποίοι μοιράστηκαν απλόχερα τις εθελοντικές δράσεις και τις πράξεις αλληλεγγύης.

 

Το «Νοιάζομαι και Δρω» υλοποιείται από το Ίδρυμα Λαμπράκη και το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Κατά το σχολικό έτος 2017-18 εφαρμόστηκε με ευγενικές δωρεές από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη (Μεγάλοι Δωρητές), το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το «The Hellenic Initiative Australia» και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα crowdfunding act4Greece και με την υποστήριξη της Aegean Airlines και της Blue Star Ferries.

 

Στα τρία χρόνια υλοποίησης του προγράμματος έχουν συμμετάσχει συνολικά 38.400 μαθητές και 2.760 εκπαιδευτικοί από 481 σχολεία, που συνεργάστηκαν με περισσότερες από 1.600 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλους κοινωνικούς εταίρους αναπτύσσοντας εθελοντικές δράσεις κοινωνικής προσφοράς. Το πρόγραμμα συνεχίζεται κατά το τρέχον σχολικό έτος σε σχολεία σε όλη τη χώρα.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» καθώς και για τις δράσεις των σχολείων μπορείτε να βρείτε εδώ.

SingularityU Greece pre-summit presentation | Οκτώβριος 2018

Στις 10 Οκτωβρίου 2018 το Ίδρυμα Λαμπράκη σε συνεργασία με το Singularity University Greece πραγματοποίησε στην Αθήνα την ιδιωτική παρουσίαση του Συνεδρίου SingularityU Greece Summit αποκλειστικά για επιλεγμένα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, δραστηριοποιούμενα στη σχολική και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Νίκη Συροπούλου, Country Director του Singularity University Greece, παρουσίασε τα θέματα (Artificial Intelligence, Internet of Things, Robotics, Blockchain κλπ.) και τους oμιλητές του συνεδρίου. Ακολούθησε συζήτηση που συντόνισε η Βιβή Ανθοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, σχετικά με το πώς οι διδάσκοντες μπορούν να αναστοχαστούν και να αναπροσδιορίσουν τους μαθησιακούς στόχους που θέτουν για τους νέους ανθρώπους και την εκπαιδευτική πρακτική τους, ώστε οι μαθητές και φοιτητές τους να ανήκουν σε εκείνους που προετοιμάζονται όχι απλά για το αύριο, αλλά για να επιτύχουν και να πρωτοπορήσουν στο μέλλον.

 

Λίγα λόγια για το SingularityU Greece Summit.

 

Το SingularityU Greece Summit θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

 

Σε αυτό το πρωτοποριακό, διήμερο συνέδριο, θα μιλήσουν 16 παγκοσμίου εμβέλειας ομιλητές, όπως οι Peter Diamandis, David Roberts, Divya Chander, Ramez Naam, Viviene Ming, Larry Keely and Alex Gladstein, για τις εξελίξεις, τις επιπτώσεις και την επίδραση της τεχνολογίας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, από τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, στην κοινωνία, στο σύγχρονο επιστημονικό και επιχειρηματικό τοπίο, στην υγεία μέχρι την καθημερινότητά μας. Οι ομιλίες τους, προσαρμοσμένες στα δεδομένα της Ελλάδας, θα μας βοηθήσουν να οραματιστούμε την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας και τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας και να προετοιμάσουμε τη νέα γενιά για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε workshops, αλλά και να παρακολουθήσουν τεχνολογικά showcases.

 

Tο Ίδρυμα Λαμπράκη είναι Event Supporter του Singularity University Summit Greece.

 

Μάθετε περισσότερα στο: https://www.singularityugreecesummit.org

 

Καθαρίζουμε το Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα! | Ιούνιος 2018

Tο Ίδρυμα Λαμπράκη είναι ένας από τους 20 φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, το οποίο δημιούργησε το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Στις 8/6/18, Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, τα μέλη του Δικτύου θα καθαρίσουν το Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα, αναπτύσσοντας έτσι την πρώτη κοινή τους δράση. 

-

Οι γλώσσες της καρδιάς - Εργαστήριο διαπολιτισμικής έκφρασης μέσα από το σχέδιο και τη δημιουργικότητα | Μάιος 2018

Το Ίδρυμα Λαμπράκη διοργανώνει το Σάββατο 12, Μαΐου 2018, στο πλαίσιο της 6ης Γιορτής Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο διαπολιτισμικής έκφρασης μέσα από το σχέδιο και τη δημιουργικότητα με τίτλο "Οι γλώσσες της καρδιάς".

 

Το εργαστήριο αυτό στοχεύει στη διαπολιτισμική επικοινωνία και στην ανάδειξη αξιών ζωής που υπερβαίνουν την πολιτισμική, εθνική, θρησκευτική ή άλλη ταυτότητα ως μέσου δημιουργικής συνύπαρξης μεταξύ νέων ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στην αναβάθμιση των προσδοκιών για τη ζωή και το μέλλον των συμμετεχόντων στο εργαστήριο νέων ατόμων από ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι μετανάστες, τα άτομα με αναπηρία κ.ά. Μία ομάδα πέντε φοιτητριών από την Ελλάδα εισηγείται τις γλώσσες της καρδιάς, οργανώνοντας μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν θεατρικό παιχνίδι γνωριμίας, στοχαστικούς διαλόγους, σχέδιο και δημιουργία κολάζ. Με αντικείμενο τις αξίες τους, τα όνειρά τους, τις φιλοδοξίες τους, τους φόβους τους τα μέλη του εργαστηρίου συνεργάζονται για να αποτυπώσουν τις συζητήσεις τους σε σχέδια και κολάζ με πολυγλωσσικές αναφορές, που διαμορφώνουν σε ένα πόστερ για κάθε συμμετέχοντα.

 

Στο εργαστήριο θα συμμετάσχουν 15 άτομα, ενώ μπορούν να το παρακολουθήσουν ως καλή πρακτική αξιοποίησης της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικότητας για την πολιτισμική γεφύρωση και την ενδυνάμωση ευάλωτων ατόμων, μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, εκπαιδευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, εμψυχωτές, οι σχεδιάζοντες πολιτικές ένταξης, καθώς και κάθε ενεργός πολίτης.

 

Το εργαστήριο οργανώνεται από το Ίδρυμα Λαμπράκη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας the HopE AccEleRaTor  (HEART), σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

 

Χρόνος: Σάββατο, 12 Μαΐου 2018, 10:30 π.μ. - 12:30 μ.μ.

Τόπος: Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Προβλήτα Α', Πρώην παιδικός σταθμός

ΑΦΙΣΑ

ΑΦΙΣΑ

Ισολογισμός Ιδρύματος Λαμπράκη της 31ης Δεκεμβρίου 2017 | Απρίλιος 2018

Ισολογισμός 2017

 

Ισολογισμός Ιδρύματος Λαμπράκη της 31ης Δεκεμβρίου 2017

Προϋπολογισμός Ιδρύματος Λαμπράκη έτους 2018 | Φεβρουάριος 2018

-

Προϋπολογισμός Ιδρύματος Λαμπράκη για το έτος 2018

Eμφάνιση προηγούμενων ετών more