ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ | ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

2016

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, με θέμα: Στρατηγικές Διδασκαλίας για την Κατανόηση Σχολικών Κειμένων και τη Βελτίωση της Μάθησης | Δεκέμβριος 2016

Το Ίδρυμα Λαμπράκη διοργανώνει ημερίδα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών με θέμα: «Στρατηγικές Διδασκαλίας για την Κατανόηση Σχολικών Κειμένων και τη Βελτίωση της Μάθησης». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016, στο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

 
Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών με θέμα: «Στρατηγικές Διδασκαλίας για την Κατανόηση Σχολικών Κειμένων και τη Βελτίωση της Μάθησης» το οποίο πραγματοποιείται στη Σητεία και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, σε ενδοσχολικό πλαίσιο επιμόρφωσης και σε συνθήκες γνωστικής μαθητείας (κοινωνικός εποικοδομισμός με παρακολούθηση διδασκαλίας) και απευθύνεται σε δασκάλους της Γ', Δ',  Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου.
 
Μετά τη συμμετοχή τους στην επιμόρφωση οι επιμορφούμενοι αναμένεται:
 
- Να είναι σε θέση να εντοπίσουν και να καταγράψουν τις διδακτικές στρατηγικές για την ενεργό πραγμάτευση των νοημάτων σχολικών κειμένων στο μάθημα της Ιστορίας (κατανόηση και μάθηση), με τη χρήση κλείδας παρατήρησης.
 
- Να κρίνουν την επιτυχή έκβαση της εφαρμογής σε μαθητικές ομάδες αξιοποιώντας τις στρατηγικές αυτές.
 
- Να σχεδιάσουν δικές τους διδασκαλίες που να αξιοποιούν τις εν λόγω στρατηγικές      νοηματικής προσπέλασης σχολικών κειμένων.
 

- Να προτείνουν παραδείγματα μεταφοράς γνώσης σε άλλα μαθησιακά πλαίσια (μάθημα και ενότητες).   

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στη Σητεία Κρήτης, με θέμα: Στρατηγικές Διδασκαλίας για την Κατανόηση Σχολικών Κειμένων και τη Βελτίωση της Μάθησης | Δεκέμβριος 2016

Το Ίδρυμα Λαμπράκη διοργανώνει ημερίδα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών με θέμα: «Στρατηγικές Διδασκαλίας για την Κατανόηση Σχολικών Κειμένων και τη Βελτίωση της Μάθησης». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016, στο χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου στη Σητεία Κρήτης.

 
Η ημερίδα πραγματοποιείτα στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών με θέμα: «Στρατηγικές Διδασκαλίας για την Κατανόηση Σχολικών Κειμένων και τη Βελτίωση της Μάθησης» το οποίο πραγματοποιείται στη Σητεία και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, σε ενδοσχολικό πλαίσιο επιμόρφωσης και σε συνθήκες γνωστικής μαθητείας (κοινωνικός εποικοδομισμός με παρακολούθηση διδασκαλίας) και απευθύνεται σε δασκάλους της Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου.
 
Μετά τη συμμετοχή τους στην επιμόρφωση οι επιμορφούμενοι αναμένεται:
 
- Να είναι σε θέση να εντοπίσουν και να καταγράψουν τις διδακτικές στρατηγικές για την ενεργό πραγμάτευση των νοημάτων σχολικών κειμένων στο μάθημα της Ιστορίας (κατανόηση και μάθηση), με τη χρήση κλείδας παρατήρησης.
 
- Να κρίνουν με κριτήρια τις στρατηγικές αυτές την επιτυχή έκβαση της εφαρμογής σε μαθητικές ομάδες.
 
- Να σχεδιάσουν δικές τους διδασκαλίες που να αξιοποιούν τις εν λόγω στρατηγικές νοηματικής προσπέλασης σχολικών κειμένων.
 

- Να προτείνουν παραδείγματα  μεταφοράς γνώσης σε άλλα μαθησιακά πλαίσια (μάθημα και ενότητες).   

ROBOESL - με την εκπαιδευτική ρομποτική για την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας και πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου | Νοέμβριος 2016

Ο εκπαιδευτικός οργανισμός EDUMOTIVA-European Lab for Educational Technology (εθνικός συντονιστής του European Robotics Week), η 7η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων και το 6ο Εργαστηριακό Κέντρο Πειραιά συνδιοργανώνουν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λαμπράκη το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «ROBOESL - με την εκπαιδευτική ρομποτική για την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας και πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου». Το συνέδριο θα διεξαχθεί το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου στο χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

 

Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη και η προώθηση της ρομποτικής ως εργαλείου μάθησης για όλα τα παιδιά και όχι μόνο για τους «προικισμένους» μαθητές/τριες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση της ρομποτικής για τη δημιουργία μαθησιακού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει μαθητές/τριες σε κίνδυνο σχολικής αποτυχίας και πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα οργανωθεί  έκθεση έργων ρομποτικής με τη σκυτάλη παρουσίασης να δίνεται σε μαθητές και μαθήτριες σχολείων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στην έκθεση.  

 

Περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το συνέδριο στην ιστοσελίδα: http://roboesl.eu/conference

4ο Φεστιβάλ Πληροφορικής Τεχνολογίας - 3ος Διασχολικός Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Έκφρασης, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας | Μάιος 2016

Σε συνέχεια του επιτυχημένου «Φεστιβάλ Πληροφορικής Τεχνολογίας» που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο έτος, τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λαμπράκη, διοργανώνουν την Κυριακή, 15 Μαΐου 2016, το  «4ο Φεστιβάλ Πληροφορικής Τεχνολογίας» ("IT FESTIVAL").

 

Κατά τη διάρκεια του «Φεστιβάλ Πληροφορικής Τεχνολογίας» θα πραγματοποιηθούν πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις και θα είναι έντονη η παρουσία των Ψηφιακών Τεχνολογιών  μέσα από τη συμμετοχή εταιρειών που θα λάβουν μέρος, ενώ παράλληλα, θα διεξαχθεί και η τελική φάση του 3ου Διασχολικού Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Έκφρασης, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας που έχει προκηρυχθεί, στον οποίο λαμβάνουν μέρος μαθητές των σχολείων της Αττικής. Με το διαγωνισμό αυτό δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ψηφιακό περιβάλλον, να συνεργαστούν με συμμαθητές τους που έχουν ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές ιδέες και έτσι να καλλιεργήσουν και να ενισχύσουν αμοιβαία κάποιες από τις πολλαπλές ευφυΐες τους.

 

Επιπροσθέτως, δίνεται η δυνατότητα στους διαγωνιζομένους να έρθουν σε επαφή με νέους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, να καλλιεργήσουν το πνεύμα της Ευγενούς Άμιλλας και να επιδιώξουν τη διάκριση και την αναγνώριση.

 

Τέλος, κατά τη διάρκεια του 4ου ΙΤ Festival οι μικροί μαθητές (Α' και Β' Δημοτικού) θα παρουσιάσουν τις ψηφιακές δημιουργίες τους και θα παρακολουθήσουν τους μεγαλύτερους συμμαθητές τους που θα λάβουν μέρος στη τελική φάση του Διαγωνισμού Ψηφιακής Έκφρασης, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας.

 

Το 4ο IT FESTIVAL και η τελική φάση του διαγωνισμού θα διεξαχθούν την Κυριακή, 15 Μαΐου 2016 στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων της Νέας Γενιάς Ζηρίδη.

 

https://sites.google.com/site/ngzitfestival2014/home

Απολογιστική Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» | Μάιος 2016

Η καλλιέργεια του Εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης στο σχολείο αποτελεί βασική παράμετρο της διαμόρφωσης Ενεργών Πολιτών. Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» (www.noiazomaikaidrw.gr), που υλοποιείται από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη, προσφέρει ένα πλήρες πλαίσιο καλλιέργειας του Εθελοντισμού σε όλο το φάσμα της σχολικής εκπαίδευσης. Το περιεχόμενο και η μεθοδολογία του προγράμματος έχουν λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και διατίθενται ελεύθερα σε κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό.

Η Απολογιστική Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», πραγματοποιείται το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Τιτάνια.  Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με την έγκριση του Υπουργείου σε 65 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα και στοχεύει στην καλλιέργεια του Εθελοντισμού, της Αλληλεγγύης και της Ενεργού Πολιτειότητας στο σχολείο. Η εκδήλωση αυτή έχει τη μορφή Επιστημονικής Συνάντησης για τον Εθελοντισμό στο Σχολείο.  Αναλυτικότερα για το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να ενημερωθείτε στο www.noiazomaikaidrw.gr.


Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι εκπαιδευτικοί του σχολικού δικτύου  «Νοιάζομαι και Δρω» τις σύνθετες δράσεις που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ενώ θα κληθούν στελέχη του Υπουργείου, στελέχη της εκπαίδευσης, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές και στελέχη οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να συμμετάσχουν σε διάλογο σχετικά με την ενίσχυση της συνείδησης του Ενεργού Πολίτη στα παιδιά και στους νέους. Η παρουσία σας στην εκδήλωση θα μας τιμούσε ιδιαίτερα.

*Οι συμμετέχοντες στη Συνάντηση θα λάβουν δωρεάν το εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις συμμετοχής.

Απολογιστική Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Νοιάζομαι και Δρω

Απολογιστική Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Νοιάζομαι και Δρω

4ο Συνέδριο GloVo.Con με τίτλο "Insert Yourself to Continue" | Απρίλιος 2016

Η Glovo με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λαμπράκη, διοργάνωσε στις 1, 2 και 3 Απριλίου 2016 στην Αθήνα, το τέταρτο κατά σειρά συνέδριο GloVo.Con για τον Εθελοντισμό, με τίτλο "Insert Yourself to Continue". 

 

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδo, η αξιοποίηση και ανάδειξη των καλύτερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους μέσα στην ομάδα και επομένως, στη δημιουργία θετικού κοινωνικού αντίκτυπου.

Το φεστιβάλ, αναπτύχθηκε στους ακόλουθους τέσσερις θεματικούς άξονες: α) εκπαίδευση και ανάπτυξη, β) απόφαση – δέσμευση, Εθελοντισμός,  γ) παιχνίδια και δραστηριότητες και δ) εθελοντικές δράσεις.

Στο πλαίσιο των εθελοντικών του  δράσεων το Ίδρυμα Λαμπράκη υποστήριξε την οργάνωση βιωματικών εργαστηρίων εθελοντισμού για μαθητές.

 

Eμφάνιση προηγούμενων ετών more