ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ | ΝΕΑ

2016

Συνέντευξη Τύπου από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός και το Ίδρυμα Λαμπράκη για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» | Δεκέμβριος 2016

Η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», των αποτελεσμάτων της πρώτης πιλοτικής φάσης (2015-2016), αλλά και των στόχων για τη δεύτερη φάση υλοποίησής του σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός και το Ίδρυμα Λαμπράκη στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία  την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου στις 12:00 μ.μ.

 

 

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν εκπρόσωποι των φορέων υλοποίησης, καθώς και των δωρητών του προγράμματος, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη.

 

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», που υλοποιείται από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Δεσμός» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη περνάει στη δεύτερη φάση της υλοποίησής του. Στόχος του προγράμματος είναι «η καλλιέργεια του Εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης στο σχολείο ως βασικές διαστάσεις στη διαμόρφωση Ενεργών Πολιτών, μέσα από βιωματικές δράσεις και με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές».

 

Το πρόγραμμα παρέχει υποστήριξη καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς στους εκπαιδευτικούς με:

 - ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό αποτελούμενο από τρία τεύχη για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

- μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στο πρόγραμμα.

- προτεινόμενες βιωματικές δράσεις, δραστηριότητες και θέματα συζήτησης και προβληματισμού για τους μαθητές, ώστε να βγουν από την τάξη και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επίλύση προβλημάτων της κοινότητας και της κοινωνίας τους.

- πλατφόρμα επικοινωνίας για την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών.

- εκπαίδευση από εξειδικευμένους συνεργάτες τόσο δια ζώσης, όσο και εξ αποστάσεως.

 Κατά την πιλοτική φάση υλοποίησης του προγράμματος το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, συμμετείχαν 321 εκπαιδευτικοί από 66 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και 5.498 μαθητές Ε' και Στ' Δημοτικού και Α' και Β' Γυμνασίου, που ανέλαβαν δράση στις τοπικές τους κοινότητες.

 

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, «σε πολλές περιπτώσεις η δραστηριότητα των μαθητών προκάλεσε κύματα θετικής αλλαγής και δημιουργικής συμμετοχής στα κοινά για όλη την τοπική κοινωνία, με επτά στους δέκα γονείς να συμμετέχουν συστηματικά στις κατά τόπους δράσεις».

 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εκπαιδευτικός από το νησί της Αστυπάλαιας, «το πρόγραμμα είχε μεγάλο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, γιατί πέρα από τους μαθητές ενεπλάκησαν και οι γονείς, αλλά ακόμα και ο δήμαρχος του νησιού και οι τοπικοί φορείς».

 

Η πιλοτική φάση του προγράμματος χρηματοδοτήθηκε χάρη σε επιχορήγηση από το πρόγραμμα «Είμαστε Όλοι Πολίτες», διαχειριστής επιχορήγησης του οποίου ήταν το Ίδρυμα Μποδοσάκη για τα σχολεία της Αττικής, και από την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τα σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδας.

 

Για τη δεύτερη φάση υλοποίησής του, το «Νοιάζομαι και Δρω» με εμπλουτισμένο εκπαιδευτικό υλικό έχει λάβει εκ νέου έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να υλοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο καθώς και σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, σε 150 σχολεία και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Αναμένεται δε να επωφεληθούν πάνω από 450 εκπαιδευτικοί, πάνω από 9.000 μαθητές και δεκάδες χιλιάδες ακόμη συνάνθρωποί μας μέσα από τις δράσεις των σχολείων στις τοπικές τους κοινότητες.

 

Η επίσημη έναρξη της δεύτερης φάσης υλοποίησης του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, κατά την τετραήμερη εντατική επιμόρφωση του προγράμματος, για την οποία συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα 350 εκπαιδευτικοί και συντονιστές, καθώς και πάνω από 30 εκπρόσωποι Κοινωφελών Οργανισμών από όλη την Ελλάδα.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το εκπαιδευτικό υλικό του «Νοιάζομαι και Δρω» διατίθεται ελεύθερα στην ιστοσελίδα του Προγράμματος και προσφέρεται να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε το επιθυμεί.

 

Η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του Προγράμματος, σε υπερδιπλάσιο μάλιστα αριθμό σχολείων σε όλη τη χώρα συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, πραγματοποιείται χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εκπαιδευτικός από το νησί της Αστυπάλαιας, «το πρόγραμμα είχε μεγάλο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, γιατί πέρα από τους μαθητές ενεπλάκησαν και οι γονείς, αλλά ακόμα και ο δήμαρχος του νησιού και οι τοπικοί φορείς».

 

Η πιλοτική φάση του προγράμματος χρηματοδοτήθηκε χάρη σε επιχορήγηση από το πρόγραμμα «Είμαστε Όλοι Πολίτες», διαχειριστής επιχορήγησης του οποίου ήταν το Ίδρυμα Μποδοσάκη για τα σχολεία της Αττικής, και από την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τα σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδας.

 

Για τη δεύτερη φάση υλοποίησής του, το «Νοιάζομαι και Δρω» με εμπλουτισμένο εκπαιδευτικό υλικό έχει λάβει εκ νέου έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να υλοποιηθεί σε όλες πλέον τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο και σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, σε 150 σχολεία και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Αναμένεται δε να επωφεληθούν πάνω από 450 εκπαιδευτικοί, πάνω από 9.000 μαθητές και δεκάδες χιλιάδες ακόμη συνάνθρωποί μας μέσα από τις δράσεις των σχολείων στις τοπικές τους κοινότητες.

 

Η επίσημη έναρξη της δεύτερης φάσης υλοποίησης του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» έγινε στις αρχές Νοεμβρίου, κατά την τετραήμερη εντατική επιμόρφωση του προγράμματος, για την οποία συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα 350 εκπαιδευτικοί και συντονιστές και πάνω από 30 εκπρόσωποι κοινωφελών οργανισμών από όλη την Ελλάδα.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το εκπαιδευτικό υλικό του «Νοιάζομαι και Δρω» διατίθεται ελεύθερα για το ευρύ κοινό στην ιστοσελίδα του προγράμματος και προσφέρεται να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε το επιθυμεί.

 

Η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του προγράμματος, σε υπερδιπλάσιο μάλιστα αριθμό σχολείων σε όλη τη χώρα σε σχέση με την περασμένη χρονιά, πραγματοποιείται χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Α. Κ. Λασκαρίδη».

 

Απολογιστική Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» | Μάιος 2016

Η καλλιέργεια του Εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης στο σχολείο αποτελεί βασική παράμετρο της διαμόρφωσης Ενεργών Πολιτών. Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» (www.noiazomaikaidrw.gr), που υλοποιείται από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη, προσφέρει ένα πλήρες πλαίσιο καλλιέργειας του Εθελοντισμού σε όλο το φάσμα της σχολικής εκπαίδευσης. Το περιεχόμενο και η μεθοδολογία του προγράμματος έχουν λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και διατίθενται ελεύθερα σε κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό.

Η Απολογιστική Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», πραγματοποιείται το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Τιτάνια.  Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με την έγκριση του Υπουργείου σε 65 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα και στοχεύει στην καλλιέργεια του Εθελοντισμού, της Αλληλεγγύης και της Ενεργού Πολιτειότητας στο σχολείο. Η εκδήλωση αυτή έχει τη μορφή Επιστημονικής Συνάντησης για τον Εθελοντισμό στο Σχολείο.  Αναλυτικότερα για το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να ενημερωθείτε στο www.noiazomaikaidrw.gr.


Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι εκπαιδευτικοί του σχολικού δικτύου  «Νοιάζομαι και Δρω» τις σύνθετες δράσεις που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ενώ θα κληθούν στελέχη του Υπουργείου, στελέχη της εκπαίδευσης, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές και στελέχη οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να συμμετάσχουν σε διάλογο σχετικά με την ενίσχυση της συνείδησης του Ενεργού Πολίτη στα παιδιά και στους νέους. Η παρουσία σας στην εκδήλωση θα μας τιμούσε ιδιαίτερα.

*Οι συμμετέχοντες στη Συνάντηση θα λάβουν δωρεάν το εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις συμμετοχής.

Απολογιστική Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Νοιάζομαι και Δρω

Απολογιστική Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Νοιάζομαι και Δρω

Eμφάνιση προηγούμενων ετών more