ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

2013

Εγκαίνια της 16ης γιορτής αγροτικών παραδοσιακών προϊόντων «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ» του Δήμου Επιδαύρου | Ιούλιος 2013

Την Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013, στο Λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή των εγκαινίων της 16ης γιορτής αγροτικών παραδοσιακών προϊόντων «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ» του Δήμου Επιδαύρου. Σε αναγνώριση της προσφοράς του Χρήστου Λαμπράκη στον Αγροτουρισμό, ο Δήμαρχος Επιδαύρου θα απονείμει τιμητική πλακέτα στο Ίδρυμα Λαμπράκη.

 

Ο θεσμός της γιορτής αγροτικών παραδοσιακών προϊόντων ξεκίνησε το 1998 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη, όταν πραγματοποιήθηκε το 1ο Αγροτουριστικό πανηγύρι κοντά στο παλαιό θέατρο της παραθαλάσσιας Επιδαύρου. Από τότε και επί 16 χρόνια, το Ίδρυμα Λαμπράκη υποστηρίζει τον Αγροτουρισμό στην Επίδαυρο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, έχοντας μελετήσει τον Αγροτουρισμό και αναπτύξει προγράμματα καθώς και ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό για κάθε ενδιαφερόμενο.

«Οικοδομώντας την ειρήνη: Γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στη Δύση και το μουσουλμανικό κόσμο» - Πρέσβης Akbar Ahmed | Ιούνιος 2013

Διάλεξη του Πρέσβη Akbar Ahmed με τίτλο «Οικοδομώντας την ειρήνη: Γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στη Δύση και το μουσουλμανικό κόσμο». Η διάλεξη συνδιοργανώθηκε από το British Council, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και το Ίδρυμα Λαμπράκη στο πλαίσιο της δραστηριότητας και των συνεργασιών που αναπτύσσει το Ίδρυμα για τη μελέτη σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων που συνδέονται με τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη.

 

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 στις 19.00, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Μικρή Σκηνή, συνδιοργανώνεται από το British Council, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και το Ίδρυμα Λαμπράκη στο πλαίσιο της ανάπτυξης διαχρονικού διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ του Ισλάμ και της Δύσης και της προώθησης της ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες των πόλεων που κατοικούμε. 

 

Ο Πρέσβης Akbar Ahmed είναι μια από τις σημαντικότερες αυθεντίες στο σύγχρονο Ισλάμ παγκοσμίως. Σύμφωνα με το BBC είναι «η παγκόσμια κορυφαία προσωπικότητα σε θέματα που αφορούν στο Ισλάμ», έχει διατελέσει Πρέσβης του Πακιστάν στη Βρετανία και σήμερα κατέχει την έδρα Ibn Khaldun Ισλαμικών σπουδών του Πανεπιστήμιου της Washington D.C. Είναι ο συγγραφέας μιας σειράς βραβευμένων βιβλίων. Σημαντικότατη επίσης είναι και η συνεισφορά του στο διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο με στόχο το γεφύρωμα των σχέσεων ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς, μέσα από τον αγώνα του για την εξάλειψη της μισαλλοδοξίας και της άγνοιας ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές και θρησκευτικές κοινότητες. Για τον αγώνα του αυτόν του έχει απονεμηθεί το ιδιαίτερου κύρους βραβείο Purpose Prize το 2006, και το πρώτο Gandhi Center Fellowship of Peace Award το 2004.

 

Η διάλεξη, θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά, και η είσοδος είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας). Την υποστήριξή του προσφέρει το Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

Η εκδηλώση αποτελεί την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Λαμπράκη στο πλαίσιο της δραστηριότητας και των συνεργασιών που αναπτύσσει για τη μελέτη σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων που συνδέονται με τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη.   

 

«Εκπαίδευση και Καινοτομία στον 21ο αιώνα: Ανοίγοντας Ορίζοντες στην Αγορά Εργασίας» | Φεβρουάριος 2013

Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Εκπαίδευση και Καινοτομία στον 21ο αιώνα: Ανοίγοντας Ορίζοντες στην Αγορά Εργασίας». Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Economist Events, τη Microsoft Ελλάς και το Βρετανικό Συμβούλιο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λαμπράκη, στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής τους για την Εκπαίδευση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

 

Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διερεύνησε τη  διασύνδεση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και ευρύτερης προοπτικής, με την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα.

 

Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου εστίασαν κατά κύριο λόγο στη στρατηγική για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην Εκπαίδευση, στο ρόλο των Νέων Τεχνολογιών, σε θέματα επιχειρηματικότητας καθώς και στην παρουσίαση καλών πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ομιλητές με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία εξέτασαν το ρόλο και την τοποθέτηση της Εκπαίδευσης σε σχέση με την αγορά εργασίας υπό το πρίσμα παραγόντων, όπως η τρέχουσα οικονομική κρίση, οι θεσμικές εξελίξεις, οι διαθέσιμες υποδομές, οι τεχνολογικές δυνατότητες και οι κοινωνικές ανάγκες, που διέπουν σήμερα την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα.

 

Eμφάνιση προηγούμενων ετών more