ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

2017

Ταμειακός Απολογισμός Ιδρύματος Λαμπράκη 2016 | Σεπτέμβριος 2017

Ταμειακός Απολογισμός 2016

Ταμειακός Απολογισμός Ιδρύματος Λαμπράκη για το έτος 2016

Απολογιστική Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Νοιάζομαι και Δρω για το σχολικό έτος 2016-2017 | Ιούνιος 2017

Την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο President η 2η Επιστημονική Συνάντηση για τον Εθελοντισμό στο Σχολείο.

 

Η επιστημονική αυτή συνάντηση, στην ουσία αποτελεί την εκδήλωση ολοκλήρωσης του προγράμματος “Νοιάζομαι και Δρω” (www.noiazomaikaidrw.gr), το οποίο εφαρμόζεται με την έγκριση του Υπουργείου σε 162 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και στοχεύει στην καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στους μαθητές. Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι εκπαιδευτικοί του σχολικού δικτύου “Νοιάζομαι και Δρω” τις σύνθετες δράσεις που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ενώ θα κληθούν στελέχη του Υπουργείου, στελέχη της εκπαίδευσης, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές και στελέχη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να συμμετάσχουν σε διάλογο σχετικά με την ενίσχυση της συνείδησης του ενεργού πολίτη στα παιδιά και στους νέους.

Επισυνάπτεται  το Πρόγραμμα της Απολογιστικής Εκδήλωσης.

Ολοκληρώθηκε η 2η Επιστημονική Συνάντηση για τον Εθελοντισμό στο Σχολείο | Ιούνιος 2017

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Επιστημονική Συνάντηση για τον Εθελοντισμό στο Σχολείο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος "Νοιάζομαι και Δρω", την Τρίτη και την Τετάρτη 27 & 28 Ιουνίου, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο President. Εκπαιδευτικοί από 178 σχολεία παρουσίασαν τις δράσεις των μαθητών με άξονα τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη και την ενεργό πολιτειότητα. 

 

 

Στελέχη της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι της πολιτείας,  πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, γονείς και μαθητές παραβρέθηκαν στη Συνάντηση, γεμίζοντας τις αίθουσες με δημιουργικές συζητήσεις και γόνιμους διαλόγους, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα της ανάγκης καλλιέργειας του εθελοντισμού και της ενεργού πολιτειότητας ήδη από τη νηπιακή ηλικία. 

 

Το μεγάλο δίκτυο του "Νοιάζομαι και Δρω", το οποίο από το 2015 αριθμεί 190 σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με 1.323 εκπαιδευτικούς και 18.145 μαθητές, με δημιουργική εμπλοκή τόσο των γονέων όσο και της κοινωνίας των πολιτών, αποτελεί ένα κρίσιμο πλήθος το οποίο υλοποιεί δράσεις σε πολλά θεματικά πεδία όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η υγιεινή, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η ανάδειξη των ιδιαίτερων αναγκών διάφορων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η αιμοδοσία, η ανέγερση δανειστικών βιβλιοθηκών, η παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ο πολιτισμός και οι ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία αποτελούν λίγες μόνο από τις θεματικές ομπρέλες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. 

 Η δημιουργική συνεργασία των σχολείων των Ιωαννίνων, της Πάτρας και της Ξάνθης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ξεσήκωσαν τις τοπικές κοινωνίες με το παιχνίδι θησαυρού και τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης της περιοχής τους, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας με παιδιά Ρομά, τα οποία παρείχαν φρέσκα λαχανικά από τους λαχανόκηπους που καλλιέργησαν οι ίδιοι, τροφοδοτώντας τους άπορους της περιοχής, τα παιδιά των νηπιαγωγείων της Παλλήνης τα οποία δημιούργησαν με τη βοήθεια των συλλόγων γονέων, των εκπαιδευτικών και της τοπικής αυτοδιοίκησης μία ξεχωριστή βιβλιοθήκη νηπίων, οι μαθητές του μικρού σχολείου της Σχοινούσας και του Αγαθονησίου οι οποίοι ενέπνευσαν τα μικρά αυτά νησιά με τη φροντίδα του τόπου τους αποτελούν λίγα μόνο από τα παραδείγματα καλών πρακτικών που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου.

 

Αυτό όμως που ξεπέρασε κάθε προσδοκία ήταν οι δημιουργικές εκφράσεις και οι εθελοντικές ενέργειες που πραγματοποίησαν τα παιδιά των Ειδικών Σχολείων όπως οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Εγκεφαλικής Παράλυσης Αργυρούπολης, οι οποίοι στο πλαίσιο του προγράμματος συνέγραψαν στίχους για το τραγούδι "Δώσε την Αγάπη" και ήρθαν σε επαφή με άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προσφέροντας τη βοήθειά τους. Αντίστοιχα οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας οι οποίοι συνεργάστηκαν με το Δημοτικό Σχολείο Αδάμαντα Μήλου, πραγματοποιώντας επίσκεψη στο νησί και υλοποιώντας με τους εκεί μαθητές εθελοντικές δραστηριότητες.

Ένα πλήθος δράσεων από όλα τα σχολεία του προγράμματος αποτελούν το μεγαλύτερο κίνητρο για ολόκληρη την κοινωνία, ευαισθητοποιώντας όλους τους φορείς για την ενεργό συμμετοχή και την αλληλεγγύη. 

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Νοιάζομαι και Δρω", υλοποιείται από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ και το Ίδρυμα Λαμπράκη χάρη στην ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

2η Επιστημονική Συνάντηση για τον Εθελοντισμό στο Σχολείο

2η Επιστημονική Συνάντηση για τον Εθελοντισμό στο Σχολείο

Χρυσό Βραβείο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Λαμπράκη ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ | Μάιος 2017

Το «Νοιάζομαι και Δρω» βραβεύτηκε στα Education Business Awards 2017 με Χρυσό Βραβείο στην Κατηγορία «Δεσμός με την Κοινωνία».

Σε μια μεγαλειώδη γιορτή της εκπαίδευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017 στην Αθήνα, ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού των  Education Business Awards για το 2017. Ανάμεσα σε πολλές υποψηφιότητες το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» αξιολογήθηκε  ως το καλύτερο της κατηγορίας του.  Ειδικότερα, το πρόγραμμα αξιολογήθηκε ως προς τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του και την παιδαγωγική του προσέγγιση, ευστοχία και αποτελεσματικότητα στην καλλιέργεια της συνείδησης του ενεργού πολίτη και τη σύνδεση του σχολείου με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και άλλους κοινωνικούς εταίρους. Το βραβείο παρέλαβαν εκ μέρους του Ιδρύματος Λαμπράκη η Γενική Διευθύντρια, κ. Βιβή Ανθοπούλου και εκ μέρους του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός η Αντιπρόεδρος, κ. Λένα Παπαλεξοπούλου.

Παράλληλα, βραβεύτηκε με Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Επένδυση στον Εθελοντισμό» το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς, ένα από τα σχολεία του δικτύου μας, οι εκπαιδευτικοί και μαθητές του οποίου κινητοποιήθηκαν ως μικροί εθελοντές και συμπαρέσυραν πόρους και δυνάμεις του περιβάλλοντός τους για το κοινό καλό.

Οι τιμητικές αυτές διακρίσεις αποτελούν ηθική αναγνώριση του έργου  των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των συντονιστών και όλων των συντελεστών του προγράμματος και φυσικά, των δωρητών μας. Ευχαριστούμε θερμά τους οργανωτές των Education Business Awards, καθώς και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (μέγας δωρητής), το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, χωρίς τις δωρεές των οποίων δεν θα μπορούσαμε να γιορτάζουμε τη σημερινή μας επιτυχία.

Περίληψη Αίτηση Ερμηνείας Δωρεάς Χρήστου Λαμπράκη | Φεβρουάριος 2017

Περίληψη Αίτησης Ερμηνείας Δωρεάς Χρήστου Λαμπράκη

 

 

 

Δικάσιμος :21.3.2017

 

Ώρα: 11:00

 

ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Eμφάνιση προηγούμενων ετών more