ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

1995

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Εν Βενετία 1453 ... | 1995

Στη σχέση του Βυζαντίου με τη Δύση (πολιτική, οικονομική και πολιτιστική) η περίπτωση της Βενετίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι η πόλη που εξελίχτηκε σταδιακά, από ασήμαντη επαρχία υποτελή στον αυτοκράτορα, σε σύμμαχο και στη συνέχεια σε διεκδικητή και κάτοχο βυζαντινών εδαφών.

Η ιστορία της Βενετίας - σε συνάρτηση πάντα με το Βυζάντιο - δίνεται με χρονικές αναδρομές, μέσα από την πολεοδομία, την τέχνη, τη διοίκηση και την οργάνωση της πόλης. Τα ιστορικά συμβάντα προκύπτουν έμμεσα από τις πλασματικές επιστολές που ανταλλάσσουν, μετά την άλωση του 1453, δύο φανταστικά πρόσωπα της εποχής : η Ειρήνη Φιλανθρωπινή που ζει στη Βενετία και ο θείος της Λέων Φιλανθρωπινός από τον Μυζηθρά.
Η ιδιωτική αλληλογραφία είναι το σκηνοθετικό τέχνασμα για να προβληθεί η ανθρώπινη πτυχή της ιστορίας.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Κωνσταντινούπολη. Η ίδρυση μιας παγκόσμιας πρωτεύουσας | 1995

Η απόφαση του Μεγάλου Κωνσταντίνου να ιδρύσει μια νέα πόλη και να την ορίσει ως νέα πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας αποτελεί κοσμοϊστορικό γεγονός, γιατί άλλαξε την πορεία της Ιστορίας στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Οι μεταρρυθμίσεις του Κωνσταντίνου και κυρίως η νέα πρωτεύουσα καθόρισαν τη φυσιογνωμία της ύστερης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η οποία μετατρέπεται σταδιακά σε ελληνική αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης. 

Στο ταινιομάθημα αυτό η παρουσίαση του ιστορικού και αρχαιολογικού υλικού, που αφορά την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης και την εξέλιξή της σε παγκόσμια πρωτεύουσα, γίνεται με την κάμερα ενός ερασιτέχνη κινηματογραφιστή. Ο τριανταπεντάχρονος Τάσος Χριστοφίδης - που είχε φύγει έφηβος από την Πόλη, με την οικογένειά του, το 1974, και ζουν στην Αθήνα - αποφασίζει, μετά είκοσι περίπου χρόνια, ένα ταξίδι επιστροφής στη γενέτειρά του.
Στόχος του είναι να γυρίσει ένα μικρό φιλμ, ζωντανεύοντας μνήμες και ιστορία, και να το προσφέρει ως δώρο για τα γενέθλιά του στο θείο Περικλή, συνταξιούχο φιλόλογο από την Πόλη.

ΧΗΜΕΙΑ: Ιοντισμός | 1995

Η ταινία παρουσιάζει ένα από τα θεμελιώδη φαινόμενα που εκδηλώνονται στα υδατικά διαλύματα, το φαινόμενο της ηλεκτρολυτικής διάστασης, συνδέοντάς το και με άλλες περιπτώσεις όπου εμφανίζεται το φαινόμενο του ιοντισμού.

Ιοντισμός ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο άτομα ή μόρια ηλεκτρικά ουδέτερα μετατρέπονται σε φορτισμένα ιόντα.

ΧΗΜΕΙΑ: Χημικοί Τύποι και Χημικές Ενώσεις | 1995

Η ταινία παρουσιάζει βασικές έννοιες, οι οποίες αφορούν τους κώδικες που χρησιμοποιούνται στη Χημεία.

Περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο συμβολίζουμε τα χημικά στοιχεία, τις χημικές ενώσεις και τις χημικές αντιδράσεις.

ΧΗΜΕΙΑ: Στοιχεία, Ενώσεις και Μίγματα | 1995

Η ταινία περιγράφει την κατάταξη της ύλης σε στοιχεία, ενώσεις και μίγματα και διευκρινίζει τις διαφορές των τριών αυτών κατηγοριών. Επίσης, περιλαμβάνει μεθόδους σχηματισμού και διάσπασης των χημικών ενώσεων, καθώς και τις συνηθέστερες μεθόδους διαχωρισμού των μιγμάτων.

Συνεπώς ο θεατής αντιλαμβάνεται οτι ο φυσικός κόσμος αποτελείται αποκλειστικά και μόνο απο μίγματα, χημικές ενώσεις και χημικά στοιχεία.

ΧΗΜΕΙΑ: Περιοδικός Πίνακας | 1995

Η ταινία συμβάλει στην κατανόηση των ουσιαστικών αιτιών της περιοδικότητας των ιδιοτήτων των στοιχείων.

Η ατομική δομή των στοιχείων συνδέεται άμεσα με τη θέση τους στον περιοδικό πίνακα και με τις ιδιότητες που αυτά παρουσιάζουν.

ΧΗΜΕΙΑ: Χημικοί Δεσμοί και Ατομική Δομή | 1995

Χημικοί Δεσμοί και Ατομική Δομή

Η ταινία αναλύει εκτενώς το φαινόμενο των χημικών δεσμών.

ΧΗΜΕΙΑ: Μέταλλα και Αμέταλλα | 1995

Μέταλλα και Αμέταλλα

To ταινιομάθημα αυτό παρουσιάζει τις δύο μεγάλες κατηγορίες των χημικών στοιχείων του περιοδικού πίνακα: Τα μέταλλα και τα αμέταλλα.

ΧΗΜΕΙΑ: Διαλύματα | 1995

Η ταινία αυτή είναι σε σχέση με τα διαλύματα των χημικών ενώσεων.

Στην ταινία παρουσιάζονται συστηματικά οι ιδιότητες των διαλυμάτων, ο ρόλος τους στη Χημεία και οι σημαντικές εφαρμογές τους στον φυσικό μας κόσμο.

ΧΗΜΕΙΑ: Οξέα, Βάσεις και Άλατα | 1995

Οξέα, Βάσεις και Άλατα

Η ταινία παρουσιάζει τις πιο σημαντικές ιδιότητες των οξέων, των βάσεων και των αλάτων.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Πάτμος. Αναφορά στο Βυζαντινό Μοναχισμό | 1995

Ο μοναχισμός αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του βυζαντινού πολιτισμού. 

 

Ο μοναχικός βίος εμφανίστηκε αρχικά στο πλαίσιο του Χριστιανισμού με τη μορφή του αναχωρητισμού, ενώ ήδη από τον 4ο - 5ο π.Χ. αιώνα αναπτύσσονται κοινότητες μοναχών, που εξελίσσονται στα γνωστά μοναστήρια. 
Τα βυζαντινά μοναστήρια της μεσοβυζαντινής και υστεροβυζαντινής περιόδου εξελίχτηκαν σε σημαντικά κέντρα πολιτισμού. Πέρα από την αναμφισβήτητη ηθική και θρησκευτική σημασία τους, διαδραμάτισαν έναν ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό ρόλο στην περιοχή όπου δημιουργήθηκαν. Η μονή του Ιωάννη Θεολόγου στην Πάτμο είναι μια από τις πιο φημισμένες μονές του 11ου μ.Χ. αιώνα. Η μακραίωνη και αδιάκοπη ιστορική της πορεία και η πολύτιμη συνεισφορά της στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της οικονομίας του νησιού την καθιστούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα για τη μελέτη των βυζαντινών μοναστηριών αυτής της περιόδου. 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Μυστράς. Στοιχεία, στίχοι και στοιχειά | 1995

Αυτό το ταινιομάθημα ασχολείται με τη μεσαιωνική πόλη - κάστρο του Μυστρά. Παρακολουθεί την εξέλιξη, την ακμή και το τέλος αυτής της βυζαντινής πολιτείας, όπου σημειώθηκε η ύστατη αναλαμπή του Βυζαντίου στα τελευταία χρόνια της ιστορίας του.

Ο φακός διασχίζοντας τα κάστρα, τα μοναστήρια και τα ανάκτορα του Μυστρά, ζωντανεύει τη στοιχειωμένη πολιτεία μέσα από τα μνημεία της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής και της ζωγραφικής, ολοφάνερες αποδείξεις για τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού. Η βυζαντινή αυτή πολιτεία εξελίχτηκε σε μεγάλη πνευματική εστία με κέντρο έναν εκλεκτό κύκλο μαθητών του φιλοσόφου Γεωργίου Γεμιστού ή Πλήθωνα, ο οποίος αφουγκράζεται την αφύπνιση της εθνικής μας συνείδησης και την ανατολή του Νέου Ελληνισμού.
Με το μαθητή του, τον Βησσαρίωνα, στη Σύνοδο της Φεράρας - Φλωρεντίας γίνονται ο συνδετικός κρίκος της αρχαίας ελληνική κληρονομιάς με την Αναγέννηση της Δύσης.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Ο Πλανήτης Γη | 1995

Η Γη είναι ένας απο τους εννέα πλανήτες του ηλιακού συστήματος το οποίο βρίσκεται στην άκρη μιας σπείρας του γαλαξία μας.

Ο πλανήτης αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, γιατι είναι το σπίτι μας. Μας ενδιαφέρει να ξέρουμε πώς αναπτύχθηκε η ζωή μόνο στον πλανήτη αυτό απ΄ όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ποια είναι η σύσταση του εσωτερικού του, πώς σχηματίστηκαν στην επιφάνειά του η στεριά και η θάλασσα. Το μέλλον του πλανήτη μας είναι άμεσα συνδεμένο με την ύπαρξή μας. Η γνώση θα μας οδηγήσει στην καλύτερη προστασία του, που θα προστατεύσει συγχρόνως όχι μόνο τη δική μας ζωή, αλλα και κάθε άλλη μορφή ζωής.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Ο Ήλιος | 1995

Ο Ήλιος είναι ένα μετρίου μεγέθους αστέρι που βρίσκεται στην ακρη μιας σπείρας του γαλαξία μας, ενός από τα δισεκατομμύρια των γαλαξιών στο σύμπαν.

Το αστέρι όμως αυτό είναι το σημαντικότερο για μας, καθώς αποτελεί πηγή ζωής. Η μελέτη του είναι πηγή γνώσης για όλα τα αστέρια καθώς και για πολλά φυσικά φαινόμενα. Στην ενότητα αυτή μαθαίνουμε για τα χαρακτηριστικά του, τη μορφολογία της επιφάνειάς του, τον τρόπο που παράγεται η ενέργεια στο εσωτερικό του, την επίδραση του πάνω στη Γη, καθώς και το ρόλο του στη δημιουργία και ανάπτυξη της ζωής.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Το Ηλιακό Σύστημα | 1995

H Γη είναι ένας απο τους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Πώς όμως σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα;

Πώς σχηματίσθηκε ο Ήλιος και οι πλανήτες; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των πλανητών και ποιοι είναι οι δορυφόροι τους; Γιατί ο δορυφόρος της Γης, η Σελήνη, εμφανίζει διαφορετικές φάσεις; Τί είναι οι κομήτες και οι μετεωρίτες; Σ΄όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά η ενότητα που παρουσιάζει το ηλιακό μας σύστημα. Κι ακόμα, μας ενημερώνει ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον του ηλιακού μας συστήματος, που είναι άρρηκτα δεμένο με το μέλλον του Ήλιου μας.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ: Μνήμη Μηδικών Πολέμων | 1995

Οι μηδικοί πόλεμοι καλύπτουν τις πρώτες δεκαετίες του 5ου π.Χ. αιώνα (499-479) και ο απόηχός τους φτάνει έως το 449 π.Χ.  Στο ταινιομάθημα αυτό παρουσιάζονται τα γεγονότα που προηγήθηκαν των περσικών πολέμων και η κατάσταση των εμπολέμων, οι κυριότερες συγκρούσεις (Μαραθώνας, Θερμοπύλες, Σαλαμίνα και Πλαταιές) με τους πρωταγωνιστές τους και τις ιδιαίτερες πολεμικές τακτικές του καθενός.  

Οι συνέπειες της νίκης για την Ελλάδα και τον γνωστό τότε κόσμο στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Το ιστορικό παρελθόν παρουσιάζεται εναλλάξ με τις σύγχρονες εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης (ηρώα, μνημεία, αθλητικούς αγώνες, παρελάσεις) και με βάση τις άμεσες και έμμεσες ιστορικές πηγές. 

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Τα Αστέρια | 1995

Ο γαλαξίας μας περιλαμβάνει δισεκατομμύρια αστέρια, νέφη αερίου και σκόνης. Η συμπύκνωση της ύλης σε μια περιοχή έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας και της πίεσης έως ότου αρχίσουν οι θερμοπυρηνικές αντιδράσεις. Τότε δημιουργείται ένα αστέρι.

Όταν η πίεση και η βαρύτητα εξισορροπούν, το αστέρι λάμπει σταθερά, όπως ο Ήλιος μας. Μετά την καύση του μεγαλύτερου αποθέματος υδρογόνου, αρχίζει η τελική φάση της δημιουργίας του αστεριού. Ανάλογα με τη μάζα του, το αστέρι θα καταλήξει σε λευκό νάνο, αστέρι νετρονίων ή μαύρη τρύπα.

Eμφάνιση προηγούμενων ετών more