ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

1994

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ: Τι είναι Τέχνη; | 1994

Το ταινιομάθημα αυτό αποτελεί το πρώτο και εισαγωγικό μέρος της σειράς «Στοιχεία Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης».  Αναπτύσσεται κατά χρονολογική ακολουθία, με βάση το ερώτημα: «Τι είναι τέχνη;» και σημείο αναφοράς τον ελληνικό χώρο, από την Παλαιολιθική εποχή έως και τα Γεωμετρικά χρόνια.  

Χρησιμοποιώντας κυρίως έργα ζωγραφικής και γλυπτικής και με ανθρωποκεντρικό άξονα, ανιχνεύει την επίδραση των κλιματολογικών και κοινωνικών συνθηκών στη διαμόρφωση της τέχνης και τη συμβολή της στην εξέλιξη του Πολιτισμού. 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ: Πόλη - Κράτος / Αποικισμός | 1994

Το ταινιομάθημα παρουσιάζει τη δομή και τη λειτουργία της αρχαίας πόλης - κράτους, κυρίως με το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Κορίνθου ως μητρόπολης και των Συρακουσών ως αποικίας.

Με την περιπλάνηση στις δύο αυτές πόλεις, αλλά και με αναφορές σε πολλούς αρχαιολογικούς τόπους φωτίζεται ο ευρύτερος χώρος της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου, όπου είχαν αναπτυχθεί οι αρχαίες ελληνικές πόλεις.

 
 

 

 

 

 

https://youtu.be/fzR5P-VT2jk

 

 

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Ερευνώντας τη ζωή | 1994

Η ταινία αυτή αποτελεί μια εισαγωγή στις βιολογικές επιστήμες. Μας ξεναγεί στους σημαντικότερους τομείς της Βιολογίας και φέρνει στην επιφάνεια τις μεταξύ τους διασυνδέσεις.

 

Στην ταινία δίνεται έμφαση στο ρόλο της Τεχνολογίας και στη σημασία των οργανισμών που χρησιμεύουν ως πειραματικό υλικό, για την πρόοδο της επιστημονικής γνώσης.

Παρουσιάζονται ορισμένες από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στους διάφορους τομείς της έρευνας και αναπτύσσονται ερωτήματα που προκύπτουν από την εργαστηριακή έρευνα και την παρατήρηση στο πεδίο.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Μοριακή Βιολογία | 1994

Τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ο καινούριος πλανήτης που ονομάστηκε Γη, άρχισε να περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, στην ατμόσφαιρά του κυριαρχούσε ένα σύννεφο από αέριες ενώσεις ενώ δεν υπήρχε καθόλου οξυγόνο, ούτε ζωή. 

Σήμερα οι επιστήμονες επιχειρούν να κατανοήσουν τις διαδικασίες με τις οποίες δημιουργήθηκαν τα πρώτα βιολογικά μόρια, οι δομικοί λίθοι της ζωής, και να διερευνήσουν τους μηχανισμούς με τους οποίους αυτά, αξιοποιώντας την ενέργεια, αυτοοργανώθηκαν σε συστήματα που με οδηγό το DNA παρήγαγαν τα απαραίτητα συστατικά για την αναπαραγωγή τους.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η Βιολογία του Κυττάρου | 1994

Η ταινία αυτή μας παρουσιάζει την ιστορία της εξέλιξης του κυττάρου, ξεκινώντας από τα απλά προκαρυωτικά και φτάνοντας στους πολυκύτταρους οργανισμούς, ενώ παράλληλα τονίζεται η σημασία των σύνθετων ευκαρυωτικών κυττάρων στην ραγδαία επιτάχυνση του ρυθμού εξέλιξης της ζωής.

Σ’ αυτήν τη διαδρομή εξηγείται το πως ορισμένα πιο εξελιγμένα βακτήρια προκαρυωτικά κύτταρα θεωρούνται υπεύθυνα για το ξεκίνημα του σημερινού συστήματος στήριξης της ζωής πάνω στον πλανήτη. Η θεωρία της συμβίωσης παρουσιάζεται σαν μία από τις  εξηγήσεις που έχουν δοθεί για τη μετάβαση από τα απλά προκαρυωτικά κύτταρα στα σύνθετα ευκαρυωτικά. 

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η Γενετική | 1994

Η ταινία αναφέρεται στις κυριότερες έννοιες της Γενετικής.

Η ταινία αναφέρεται στις κυριότερες έννοιες της Γενετικής: την αναπαραγωγή, τη διάκριση της μονογονίας και αμφιγονίας, το γενετικό υλικό και τα γεννητικά κύτταρα, την κληρονόμηση επικρατόντων και υπολειπόμενων χαρακτηριστικών, τις χαρακτηριστικές φαινοτυπικές και γονοτυπικές αναλογίες στους απογόνους, τις μεταλλαγές και την εμφάνισή τους στους πληθυσμούς των ζωντανών οργανισμών. Γίνεται επίσης κατανοητή η σημασία της αξιοποίησης από τους γενετιστές των οργανισμών για πειραματικές διαδικασίες, όπως η κοινή μύγα του ξιδιού, η Δροσόφιλα κ.ά.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Αναπτυξιακή Βιολογία | 1994

Πώς, από ένα κύτταρο μπορούν να προκύψουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι κυττάρων μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται διαφοροποίηση; Μέσα από ποια μυστηριώδη βιοχημικά μονοπάτια τα γονίδια συμμετέχουν και καθοδηγούν την ανάπτυξη; Τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη γονιμοποίηση; 

Οι βιολόγοι της Ανάπτυξης επιζητούν απαντήσεις σε όλα αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα, μέσα από τις μελέτες τους στα γονίδια και στον τρόπο που επιδρούν οι ορμόνες πάνω σ’ αυτά. Παράλληλα με τα πειράματα κλωνοποίησης φυτών και ζώων δημιουργούν τους μηχανισμούς με τους οποίους το γονιμοποιημένο ωάριο μεταμορφώνεται σ’ ένα πολύπλοκο πολυκύτταρο οργανισμό.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η Βιολογία της Συμπεριφοράς | 1994

Όλοι οι οργανισμοί, από το μονοκύτταρο Paramecium ως τα πολυκύτταρα σπονδυλόζωα αντιδρούν στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος με τέτοιο τρόπο που φαίνεται να είναι γενετικά προγραμματισμένα με μοναδικό κριτήριο την επιβίωση. 

Οι έρευνες που πραγματοποιούνται στον εγκέφαλο απλών οργανισμών όπως η Tritonia επιτρέπει στους βιολόγους να συνδέσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων με συγκεκριμένες κινήσεις διαφυγής του κινδύνου από το ζώο. Το βασικό ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες είναι το πώς η διαδικασία της μάθησης και της εμπειρίας επηρεάζει τη γενετικά προσδιορισμένη διαδικασία της ηλεκτρικής αυτής δραστηριότητας των νευρικών κυττάρων.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Εξελικτική Βιολογία | 1994

Δύο περίπου εκατομμύρια είδη ζωντανών οργανισμών υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη μας. Καθένα από αυτά είναι προσαρμοσμένο με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο στο περιβάλλον που αναπτύσσεται και ζει. Με ποιον όμως τρόπο μπορεί να εξηγηθεί αυτή η τεράστια οργανισμική ποικιλομορφία; 

Οι βιολόγοι χρησιμοποιώντας ως αφετηρία τη θεωρία του Δαρβίνου για τη φυσική επιλογή αντλούν σημαντικές εμπειρίες από τον εντοπισμό συγκεκριμένων μεταλλαγών, δηλαδή, αλλαγών στην αλληλουχία των βάσεων πάνω στο όριο DNA, καθώς και από τις μελέτες περιπτώσεων γενετικών και γεωγραφικών απομονώσεων. Η συσσώρευση όλων αυτών των γνώσεων οδήγησε στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης θεωρίας για την εξέλιξη.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Οικολογία | 1994

Η ταινία μάς εισάγει στην έννοια της επιστήμης της Οικολογίας και στα επί μέρους θέματα με τα οποία ασχολείται η επιστήμη αυτή. Εξηγούνται οι παράγοντες που καθορίζουν την εξάπλωση των πληθυσμών και οι αλληλεπιδράσεις θηρευτών – θηραμάτων. 

Μας εισάγει στις έννοιες του οικοσυστήματος και της βιόσφαιρας και εξηγεί τη μεταφορά των απαραίτητων υλικών και της ενέργειας μέσα στα φυσικά οικοσυστήματα. Αναφέρεται επίσης στην επίδραση του ανθρώπου στην ισορροπία των οικοσυστημάτων και στην προβληματική της τοποθέτησης του ανθρώπου σε σχέση με τα φυσικά οικοσυστήματα.

Eμφάνιση προηγούμενων ετών more