ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

1992

Ή Ποτό ή Μοτό | 1992

Το Ίδρυμα Λαμπράκη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού δημιούργησαν το βίντεο «Ή Ποτό ή Μοτό».  Η διάρκεια του βίντεο είναι 15 λεπτά.  Σκοπός του βίντεο είναι να συνειδητοποιήσουν οι θεατές ότι με τη χρήση αλκοόλ αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για μοιραία τροχαία ατυχήματα. 

Στόχος του βίντεο είναι να πληροφορηθούν οι νέοι για τις αλλαγές που το αλκοόλ επιφέρει στον οργανισμό και στη συμπεριφορά. Να συνειδητοποιήσουν εύκολους και πρακτικούς τρόπους, με τους οποίους μπορούν να αποφύγουν την οδήγηση μετά από κατανάλωση ποτού.

Μπαλαντέρ | 1992

Το βίντεο «Μπαλαντέρ» προσπαθεί να καλύψει την ανάγκη ενημέρωσης και διαμόρφωσης στάσεων για τα μείζονα προβλήματα υγείας που εξαρτώνται από την ερωτική μας συμπεριφορά.

Από την ερωτική μας συμπεριφορά εξαρτώνται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία παρουσιάζουν έξαρση στους νέους τα τελευταία χρόνια. Το βίντεο εξετάζει την έννοια της προφύλαξης και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να διαμορφώσουν απόψεις και στάσεις για την ερωτική τους συμπεριφορά, οι οποίες συγχρόνως υπηρετούν και προάγουν την υγεία τους.

Ένα τσιγάρο στο σώμα μας | 1992

Το βίντεο διαρκεί 35 λεπτά και παρουσιάζεται σαν ένα τηλεπαιχνίδι με δύο αντίπαλες ομάδες. Η κάθε ομάδα αποτελείται από δύο οικογένειες: μία οικογένεια καπνιστών και μία μη-καπνιστών.  

Οι δύο ομάδες, συναγωνίζονται σε τρία παιχνίδια-τεστ: συντονισμού κινήσεων, φυσικής αντοχής και μνήμης. Το κάθε παιχνίδι επαναλαμβάνεται δύο φορές: πριν και μετά από ένα τσιγάρο. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι, ενώ οι δύο ομάδες είναι αρχικά εφάμιλλες, τα σκορ της ομάδας των καπνιστών πέφτουν κατακόρυφα μετά το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου. Ο κ. Γιάννης Τούντας εξηγεί με πολύ απλό τρόπο πώς και γιατί η νικοτίνη επηρεάζει την απόδοση των καπνιστών.


Στο τέλος κάθε παιχνιδιού, παρουσιάζονται αντικαπνιστικές διαφημίσεις.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ: Πού κρύβεται η Περσεφόνη; | 1992

Η αρχαία ελληνική θρησκεία, πολυθεϊστική και ανθρωποκεντρική, συνδέθηκε εξ αρχής και με τους μύθους. Έναν από αυτούς, το μύθο της Δήμητρας και της Κόρης, εκμεταλλεύτεται το ταινιομάθημα «Πού βρίσκεται η Περσεφόνη;», για να φωτίσει τη λειτουργία των μύθων μέσα στο πλαίσιο της αρχαίας θρησκείας και της κοινωνίας που τους δημιούργησε.

Την αφήγηση του μύθου πλαισιώνει η ερμηνεία του από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες και αντίστοιχες προσεγγίσεις (γονιμική, ψυχολογική, κοινωνιολογική και ηθική) και την ολοκληρώνει η σύνδεσή του με τη σημερινή πραγματικότητα μέσα από τις ποικίλες επιβιώσεις του.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ: Η πόλη στους ελληνιστικούς χρόνους | 1992

Το ταινιομάθημα «Η πόλη στους Ελληνιστικούς  χρόνους» επιχειρεί να συνθέσει την εικόνα της ελληνιστικής πόλης και να παρουσιάσει, όσο είναι δυνατόν, την καθημερινή της ζωή.

Το πολεοδομικό σχέδιο, οι ναοί, οι βωμοί, τα ανάκτορα, τα θέατρα, τα γυμναστήρια, οι ιδιωτικές κατοικίες, τα τείχη και οι μακεδονικοί τάφοι αποτελούν τη βάση αυτής της προσέγγισης. Η Πέλλα, η Πέργαμος, το Δίον, η Βεργίνα, οι Φίλιπποι, η Αμφίπολη, τα Λευκάδια της Νάουσας, εξασφαλίζουν το απαραίτητο αρχαιολογικό υλικό για τη διερεύνηση βασικών τομέων ζωής μιας ελληνιστικής πόλης. Παράλληλα όμως, με αφορμή την έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού στη σημερινή Αθήνα, το ταινιομάθημα προκαλεί ευρύτερο προβληματισμό για τη λειτουργία και το σχεδιασμό των πόλεων σε κάθε εποχή.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ: Η αρχαία ελληνική γλώσσα | 1992

Το ταινιομάθημα τονίζει τη σημασία και την ακτινοβολία που διαθέτει διεθνώς η αρχαία ελληνική γλώσσα ως γλώσσα του πολιτισμού και της επιστήμης. Εξετάζει επίσης την καταγωγή και την επίδρασή της από άλλες γλώσσες και την αξία των αρχαίων ελληνικών ως πηγής για την γνωριμία του αρχαίου ελληνικού κόσμου.  Επίσης, επισημαίνει τον ενιαίο χαρακτήρα της ελληνικής γλώσσας μέσα στα πλαίσια της αδιάσπαστης παράδοσης 4.000 χρόνων.